Šikanovanie či paranoja? Nákupy dlhopisov ECB vyvolali rozhorčenie Ríma

, FT Foto: SITA/AP

ECB sa dostala do paľby kritiky zo strany novej talianskej populistickej vlády, po tom, čo Taliani zistili, že objem odkupu talianskych dlhopisov, ako súčasť programu ekonomického stimulu, počas politického zmätku v Ríme klesol. Informoval Financial Times.

Centrálna banka v máji kúpila čistý dlh talianskej vlády vo výške 3,6 mld. EUR v rámci svojho dlhodobého programu. Aj keď je to vyššia suma, než v napríklad v marci alebo januári, bola však nižšia ako celkový podiel ich čistých nákupov. ECB trvala na tom, že zníženie objemu nákupu nemá nič spoločné s politickými udalosťami a malo to čisto praktický dôvod. Bolo nutné aby banka opätovne investovala do nemeckých dlhopisov pretože časť týchto bondov maturovala.

Členovia talianskych vládnych strán ale argumentujú, že centrálni bankári v eurozóne vyvíjajú nan nich tlak, aby prijali viac konvenčných hospodárskych politík. Claudio Borghi, vrchný ekonomický poradca v krajnej pravicovej Ligy povedal, že "nie je prekvapením", že ECB kupuje viac nemeckých dlhopisov. "Keďže Draghi sľúbil, že urobí "všetko čo bude potrebné", najväčším hráčom na talianskom dlhopisovom trhu je ECB a tá určuje cenu," povedal Borghi pre FT. "Nie sú to všeobecné trhy, ktoré by mali najväčší vplyv na cenu, ECB je zďaleka najväčším faktorom."

ECB poznamenala, že rovnako znížila aj nákup francúzskeho, rakúskeho a belgického dlhu z dôvodu potreby nakúpiť veľkú časť nemeckých dlhopisov. "Je to výsledok dohodnutých a oznámených pravidiel o načasovaní reinvestícií," uviedla ECB. Francúzsky podiel čistých nákupov, ktorý predstavoval 17 %, bol zatiaľ najnižší.

Ceny talianskeho vládneho dlhu poklesli minulý týždeň, keď sa do ceny premietli obavy investorov z perspektívy vlády zloženej z koalície Ligy a Hnutia piatich hviezd. Rozpätie medzi výnosom talianskeho verejného dlhu a jeho nemeckým ekvivalentom dosiahlo najvyššiu úroveň za päť rokov, zatiaľ čo náklady Talianska na vydávanie nového dlhu vzrástli, čo viedlo niektorých politikov v krajine k názoru, že ide o šikanovanie z prostredia dlhopisových trhov. "Bolo by dobré vedieť, koľko dlhu kúpili Bank of Italy a ECB v porovnaní s normou. Klesli tieto nákupy?" Pýta sa poslankyňa Carla Ruocco z Hnutia piatich hviezd.

Podľa údajov, ktoré ECB uverejnila, 28 percent čistých nákupov centrálnej banky minulý mesiac tvorili nemecké dlhopisy, zatiaľ čo 15 percent taliansky dlh, čo je najnižší pomer Talianska od spustenia programu nákupu dlhopisov v marci 2015. Systém, aký ECB používa pri objemoch nákupu dlhopisov vychádza z predpokladov politickej ekonómie regiónu, pričom nákupy sa prideľujú zhruba podľa veľkosti každého hospodárstva a nie podľa objemu nesplatených dlhov každej krajiny. Podľa tohto kľúča by Taliansko malo počas obdobia trvania programu nárok na približne 17 % nákupov dlhopisov, hoci tento údaj sa môže mesačne meniť.

Guntram Wolff, riaditeľ bruselského think-tanku Bruegel pre FT uviedol, že čísla odzrkadľujú potrebu ECB reinvestovať do nemeckého dlhu a vyvážiť predchádzajúce prebytky talianskych dlhopisov v porovnaní s alokačným kľúčom. "Je to naozaj z technických príčin. Z tohto hľadiska v určitom okamihu musíte nakupovať menej."

ECB plánuje minúť 30 miliárd eur mesačne na väčšinu štátnych dlhopisov do septembra v rámci programu kvantitatívneho uvoľňovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy