Tržby podnikov v priemysle v marci klesli o 1,8 %

Z jednotlivých priemyselných odvetví priemyselnej výroby v marci medziročne klesali najmä tržby vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 24 %.

Tržby priemyselných podnikov na Slovensku v marci klesli medziročne o 1,8 %. Ako uvádza Štatistický úrad SR (ŠÚ), ovplyvnil to pokles tržieb v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,1 %, dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 2 %, ťažbe a dobývaní o 1,6 % a v priemyselnej výrobe o 1,1 %. Medzimesačne v marci oproti februáru sa však tržby v priemysle zvýšili o 2,7 %.

Z jednotlivých priemyselných odvetví priemyselnej výroby v marci medziročne klesali najmä tržby vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 24 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 21,3 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 5,3 % a vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 2,1 %. Tržby vzrástli hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 3,1 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 3,5 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 2,4 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 4,2 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 1,6 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva sa v marci medziročne zvýšili tržby v stavebníctve o 2,8 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 5,6 % a vo vybraných trhových službách o 1,7 %. V doprave a skladovaní naopak klesli o 0,2 %. V medzimesačnom porovnaní v marci oproti februáru vzrástli tržby v informačných a komunikačných činnostiach o 1,2 %, naopak klesli tržby vo vybraných trhových službách o 3,4 %, v doprave a skladovaní o 1,6 % a v stavebníctve o 0,5 %.

Za prvé tri mesiace tohto roka tak tržby v priemysle na Slovensku medziročne stúpli o 0,8 %. V ostatných sektoroch hospodárstva rovnako rástli. V stavebníctve dokonca až o 11,1 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 10 %. Zvýšili sa aj vo vybraných trhových službách o 7,1 % a v doprave a skladovaní o 4,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy