Obmedzenie migrácie do Británie zrejme spomalí rast produkcie a zamestnanosti

Obmedzenie migrácie do Británie pravdepodobne povedie k spomaleniu rastu produkcie a zamestnanosti. Ukázala to predbežná správa vládneho výboru, ktorá zároveň upozornila, že firmy v Spojenom kráľovstve nie sú pripravené na sprísnenie podmienok na trhu práce.
„Nižšia migrácia by veľmi pravdepodobne viedla k nižšiemu rastu celkovej zamestnanosti a nižšiemu rastu produkcie,“ uvádza sa v správe Migračného poradného výboru (MAC), ktorý sa zameral na migráciu z Európskeho hospodárskeho priestoru.
Štúdiu nariadila vlani vláda, aby jej pomohla pri navrhovaní imigračného systém potom, ako Británia opustí Európsku úniu (EÚ) v marci 2019. Kabinet požiadal nezávislých poradcov, aby posúdili vplyv brexitu na trh práce.
Predbežná správa sa opiera o údaje získané od viac ako 400 podnikov a priemyselných organizácií. MAC zároveň nevydal žiadne politické odporúčania. Záverečná správa má byť uverejnená v septembri.
Podľa predbežných zistení MAC mnohé firmy nie sú dobre pripravené na „meniaci sa a prísnejší trh práce, na ktorom môžu súperiť o pracovnú silu intenzívnejšie ako v minulosti“. A zatiaľ len málo z nich podniká kroky, ktoré by ich pripravili na zmeny.
Britská vláda doteraz nepovedala veľa o tom, aký systém by mal po brexite nahradiť pravidlá EÚ o voľnom pohybe. Spoločnosti a ich zamestnanci tak zostávajú v neistote, čo ich núti hľadať alternatívne východiská.
Obavy z dlhodobého sociálneho a hospodárskeho vplyvu prisťahovalectva pomohli v roku 2016 stúpencom brexitu dosiahnuť v referende o odchode z EÚ víťazstvo. Vláda si vytýčila dlhodobý cieľ stlačiť čistú migráciu do Británie pod 100.000 osôb ročne. Kabinet uviedol, že je odhodlaný dosiahnuť „riadenú a udržateľnú“ migráciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy