Dôvera v českú ekonomiku sa vo februári zlepšila

Súhrnný indikátor dôvery voči ekonomike krajiny oproti januáru stúpol o 0,4 bodu na úroveň 99,9 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku vo februári posilnila. Súhrnný indikátor dôvery oproti januáru stúpol o 0,4 bodu na úroveň 99,9 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov medzimesačne vzrástol o 0,6 bodu na 97,5 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s predošlým mesiacom trochu znížil, a to o 0,3 bodu na 112 bodov. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Zvýšila sa dôvera v českom stavebníctve. Index nálady v odvetví posilnil o 5,6 bodu na 93,5 bodu. Podnikatelia v odvetví v najbližších troch mesiacoch predpokladajú zväčšenie zamestnanosti. Nálada v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa vo februári tiež trochu zlepšila. Index, ktorý ju odzrkadľuje, vzrástol o 0,9 bodu na 98,1 bodu, keďže sa zlepšilo hodnotenie celkového dopytu.

Mierne sa zlepšila aj nálada v českom obchode. Index dôvery v sektore stúpol o 0,3 bodu na 103,2 bodu. Predstavitelia obchodných firiem v najbližších troch mesiacoch očakávajú zlepšenie ekonomickej situácie ich firiem. Index dôvery v priemyselnom odvetví však medzimesačne klesol o 0,3 bodu na 96,5 bodu. Podnikatelia v priemysle očakávajú v najbližších troch mesiacoch takmer nemennosť tempa rastu výrobnej činnosti a zamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy