Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v decembri nečakane spomalil

Rast peňažnej zásoby v eurozóne zaznamenal na záver minulého roka prekvapujúco ďalšie spomalenie. Informovala o tom v piatok Európska centrálna banka (ECB).
Širší menový agregát M3 vzrástol v decembri medziročne o 4,6 % po tom, ako v novembri zaznamenal rast na úrovni 4,9 %. To je ďalšie spomalenie tempa rastu, keďže v októbri sa M3 zvýšil o 5 %. Decembrový vývoj je navyše horší, než očakávali analytici, ktorí počítali s pokračovaním rastu na novembrovej úrovni 4,9 %.
Užší menový agregát M1, ktorý zahrňuje obeživo a jednodňové vklady, vzrástol v decembri o 8,6 %. Aj v tomto prípade ide o spomalenie tempa rastu, keď v novembri zaznamenal agregát M1 rast o 9,1 %. V októbri rast M1 dosiahol 9,4 %.
Tempo medziročného rastu úverov súkromnému sektoru sa nemenilo ani v decembri a podobne ako v novembri zotrvalo na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. To znamená, že aj v decembri dosiahol rast 2,8 %, tak ako v novembri aj októbri.
Aj objem úverov domácnostiam vzrástol o 2,8 %, opäť rovnakým tempom ako v novembri. Naopak, úvery nefinančným spoločnostiam vzrástli o 2,9 %, zatiaľ čo v novembri rast dosiahol 3,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy