O kolektívnej zmluve v automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia bude rokovať OZ KOVO

Moderné odbory AIOS PSA Trnava uviedli, že rešpektujú rozhodnutie OZ KOVO PSA Slovakia o neprizvaní k vyjednávaniam o kolektívnej zmluve s vedením závodu, no chystajú sa pozorne sledovať priebeh vyjednávaní a konečné závery.

Na základe rozhodnutia rozhodcu o určení väčšinovej organizácie, ktorá má právo vyjednávať a uzatvoriť novú kolektívnu zmluvu s trnavskou automobilkou PSA Peugeot Citroën Slovakia, bude rokovania za odbory viesť základná organizácia Odborového zväzu (OZ) KOVO. Rozhodca mal v prospech OZ KOVO rozhodnúť na základe počtu členov, ktorý má OZ KOVO takmer šesťnásobne väčší ako Moderné odbory AIOS PSA Trnava. Informoval o tom OZ KOVO v tlačovej správe. Štatutári základnej organizácie OZ KOVO v závode PSA Peugeot Citroën informovali svojich členov, že vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve sa začne už o pár dní bez Moderných odborov.

Predseda ZO OZ KOVO PCAS Milan Minárech uviedol, že s druhou odborovou organizáciou sa snažili nájsť spoločnú reč a umožniť jej zúčastniť sa kolektívneho vyjednávania, avšak kvôli krokom hlavného predstaviteľa Moderných odborov Zoroslava Smolinského sa rozhodli, že do vyjednávania pôjdu ako väčšinová organizácia sami. Podnetom pre toto rozhodnutie bol podľa OZ KOVO posledný blogový príspevok Smolinského, v ktorom napadol odborový zväz KOVO ako celok.

„Nemôžeme ísť spoločne do vyjednávania a dôverovať partnerovi, ktorý neustále klame a zavádza. Pán Smolinský už viackrát nepravdivo verejne informoval o situácii v našom podniku, ako napríklad, že nemáme platnú kolektívnu zmluvu, ale iba rámcovú dohodu a naposledy koncom leta, kedy tvrdil, že Moderné odbory už sú v závode PSA Peugeot Citroën väčšinová organizácia a oni budú vyjednávať novú kolektívnu zmluvu, čo rozhodnutie nezávislého rozhodcu stanoveného ministerstvom jednoznačne vylúčilo,“ uviedol vo svojom stanovisku Milan Minárech.

Moderné odbory AIOS PSA Trnava reagovali, že rešpektujú rozhodnutie základnej organizácie OZ KOVO PSA Slovakia o neprizvaní k vyjednávaniam o kolektívnej zmluve s vedením závodu, no chystajú sa pozorne sledovať priebeh vyjednávaní a konečné závery.

“Rozhodnutie o neprizvaní ku kolektívnemu vyjednávaniu zo strany OZ KOVO rešpektujeme. Pre nás ako novú odborovú organizáciu, ktorá zastupuje svojich členov, sú podstatné výsledky kolektívneho vyjednávania, čiže lepšie pracovné a finančné podmienky zamestnancov v trnavskom automobilovom závode PSA Peugeot Citroën Slovakia. No pokiaľ vyjednané pracovné podmienky pre zamestnancov nebudú vyhovujúce, budeme nútení pristúpiť k riešeniu situácie aj formou štrajku,“ uviedli Moderné odbory AIOS PSA v tlačovej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy