Európske centrálne banky začínajú nahradzovať dolárové rezervy jüanom

, QZ Foto: SITA/AP

Minulý rok čínsky prezident Si Ťin-pching povedal, že je načase, aby sa jeho národ dostal "do centra sveta." Čína preto môže urobiť mnohé, vrátane podpory globalizácie, podpory zahraničnej pomoci a rozvoja vyspelých technológií. Ďalším dôležitým krokom ako sa dostať do "centra" je, aby sa stala centrom globálnej ekonomiky. Pre dosiahnutie tohto cieľa sa Čína okrem iného pokúša internacionalizovaním svojej meny.

Za ostatných 70 rokov bol americký dolár dominantnou svetovou menou. Dve tretiny celosvetových devízových rezerv vo výške 6,9 ​​bilióna USD sú držané v amerických dolároch. Juan urobil významný krok smerom k širšiemu medzinárodnému prijatiu v roku 2016, keď sa MMF rozhodol zaradiť ho do koša mien, ktoré tvoria osobitné právo čerpania, alternatívne rezervné aktívum voči doláru.

Napriek tomu, od tretieho štvrťroka 2017 sa podľa najnovších údajov z MMF je len okolo 1 % devízových rezerv držaných v tejto mene. To by sa ale malo už čochvíľa zmeniť.

Čínsky jüan tento týždeň zasiahol dvojročné maximum voči americkému doláru, po tom, čo nemecká Bundesbank uviedla, že po prvýkrát zaradí jüan do svojich rezerv. "Významným vývojom z európskeho hľadiska v posledných rokoch bola rastúca medzinárodná úloha renminbi na globálnych finančných trhoch," cituje Andreasa Dombreta, člena výkonnej rady nemeckej centrálnej banky Financial Times. Rozhodnutie padlo už minulý rok, avšak zatiaľ sa neuskutočnili žiadne investície, pretože proces je stále v štádiu príprav.

Keďže väčšina rezerv centrálnych bánk je držaná v dolároch, akýkoľvek posun do iných mien, napríklad jüanu, sa uskutoční na úkor dolára. V júni Európska centrálna banka oznámila, že zamenila rezervy v amerických dolároch vo výške 500 miliónov eur na cenné papiere v jüanoch. Išlo len o nepatrnú zmenu, ECB má 44 miliárd eur v devízových rezervách, ale napriek tomu odráža čoraz väčšiu orientáciu na Čínu v globálnom finančnom systéme.

Keďže Trumpova politika " Amerika na prvom mieste“ vytláča USA z medzinárodného svetla, čoraz viac ľudí očakáva, že Čína zaplní túto medzeru, a to aj vo svetových financiách. Barry Eichengreen, profesor ekonómie na Kalifornskej univerzite v Berkeley a expert na globálne menové systémy predpovedá, že americký dolár nakoniec stratí svoju dominanciu a na medzinárodných trhoch ho nahradia viaceré meny na rovnakej úrovni. V budúcnosti bude tak podľa neho bude dolár nútený zdieľať svoju pozíciu s význam s jüanu a eurom.

Čína stále čelí niekoľkým prekážkam v tom, aby sa jej mena stala skutočne medzinárodnou. Kapitálové kontroly a nedostatok regulačnej transparentnosti spôsobujú, že sa finančné inštitúcie zdráhajú investovať do čínskych aktív. Minulý týždeň však v Číne zaznamenali príznaky, že vláda uvoľňuje niektoré z pravidiel, ktoré používa na kontrolu meny. Keďže jüan tým získal viac medzinárodnej sily a aj rast hodnoty, mohlo by to Peking povzbudiť, aby sa týmto smerom uberal aj naďalej.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy