Zamestnanci nemeckého priemyslu štrajkujú za vyššie mzdy

Po niekoľkých výstražných štrajkoch hrozí odborový zväz IG Metall eskaláciou protestných aktivít, pokiaľ v mzdových vyjednávaniach do konca tohto mesiaca nenastane pokrok.

Tisíce zamestnancov nemeckých priemyselných podnikov sa vo štvrtok zapojili do ďalšieho výstražného štrajku s cieľom vystupňovať tlak v rokovaniach o nových kolektívnych zmluvách. Štrajk inicioval odborový zväz IG Metall s požiadavkou 6-percentného zvýšenia miezd pre svojich zhruba 3,9 mil. členov.

Podľa predstáv odborov majú firmy umožniť dočasné skrátenie pracovného týždňa na 28 zo súčasných 35 hodín. Nárok by si zamestnanci uplatňovali v lehote trvajúcej do dvoch rokov, po uplynutí ktorej by sa vrátili k bežnému pracovnému času. Zamestnávatelia ponúkajú dvojpercentný rast miezd s možnosťou nadčasov pre zamestnancov, ktorí o to prejavia záujem.

S krátkodobými štrajkmi začali odbory minulý týždeň. Šéf IG Metall Jörg Hofmann pritom hrozí eskaláciou protestných aktivít, pokiaľ v rokovaniach do konca tohto mesiaca nenastane pokrok.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy