Hospodárstvo eurozóny by malo v tomto roku dosahovať silný rast

Podľa predikcie, ktorú vypracovali inštitúty Ifo a KOF a taliansky štatistický úrad, eurozóna počas väčšej časti roka porastie kvartálnym tempom na úrovni 0,6 %, iba v druhom štvrťroku sa jej rast spomalí na 0,5 %.

Ekonomika eurozóny by mala v prvom kvartáli tohto roka posilniť o 0,6 percenta, v druhom štvrťroku by sa jej rast mal mierne spomaliť, a to na úroveň 0,5 percenta. V treťom a štvrtom kvartáli by však znova mala rásť tempom 0,6 percenta. Vyplýva to z prognózy, ktorú spoločne vypracovali mníchovský inštitút Ifo, švajčiarsky ekonomický inštitút KOF a taliansky štatistický úrad ISTAT. Hlavným motorom rastu ekonomiky eurozóny sú súkromné investície. Súkromná spotreba tiež výrazne rastie, ale pomalším tempom ako v prvej polovici roku 2017, uviedol inštitút Ifo v správe, ktorú v stredu poskytol agentúre SITA.

Z prognózy ďalej vyplýva, že inflácia v eurozóne v prvom kvartáli tohto roka oslabí na 1,2 percenta z úrovne 1,4 percenta, na ktorej bola v záverečnom štvrťroku vlaňajška. Ide o výsledok porovnávacej základne, keďže vlani v zime stúpli ceny energií a potravín. V druhom štvrťroku sa podľa predikcie z dielne Ifo, KOF a ISTAT inflácia v eurozóne vráti na úroveň 1,4 percenta. Predpoveď je založená na tom, že cena severomorskej ropy Brent bude 67 USD za barel a kurz eura voči doláru bude 1,20 USD/EUR.

Rizikom pre ekonomiku eurozóny zostáva to, že bankový sektor v mnohých krajinách je zaťažený veľkým objemom klasifikovaných úverov, hoci v tejto oblasti v poslednom období nastáva stabilizácia. Pozitívny vplyv by však mala mať veľmi dobrá nálada medzi firmami, spotrebiteľmi a na finančných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy