Rast súkromného sektora eurozóny sa v decembri zrýchlil

Ekonomike eurozóny sa vďaka prudkej expanzii priemyslu nečakane darí. Aktivita v súkromnom sektore expandovala v decembri najprudšie za takmer 7 rokov.
Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa priemysel aj sektor služieb, v decembri stúpol o 0,5 bodu na 58 bodov z 57,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci, uviedol inštitút IHS Markit. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s miernym poklesom indexu na 57,2 bodu. PMI zostáva vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.
PMI pre výrobný sektor sa v decembri dostal na rekordných 60,6 bodu po 60,1 bodu v novembri. Ekonómovia očakávali zníženie na 59,7 bodu. PMI pre sektor služieb sa zvýšil na 80-mesačné maximum 56,5 bodu z 56,2 bodu, pričom ekonómovia prognózovali 56 bodov.
„Dopyt na domácich trhoch v regióne je podporovaný zlepšením na trhu práce, keď tvorba pracovných miest bola počas uplynulých dvoch mesiacov najrýchlejšia za 17 rokov,“ uviedol ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Zlepšenie očakávaní v podnikateľskom sektore podľa neho signalizuje, že firmy si menej všímajú politickú neistotu a viac zlepšujúci sa dopyt. To znamená, že ekonomika eurozóny zrejme dobre odštartuje rok 2018.
Veľkým prekvapením je podľa Williamsona v tomto roku Francúzsko, kde ekonomika zaznamenáva prudkú expanziu. V pozitívnom trende pokračuje aj nemecká ekonomika.

Súvisiace články

Aktuálne správy