Predčasné voľby v Nemecku: Krach rokovaní o nemeckej vláde oslabuje euro

, ČTK;ČT;FT

Je lepšie nevládnuť, než vládnuť zle. Rokovania o novej nemeckej vláde po viac ako štyroch týždňoch stroskotali. Podľa šéfa FDP Christiana Lindnera strany nedosiahli spoločnú predstavu o modernizácii krajiny ani dostatočnú vzájomnú dôveru.

Štvorica strán sa podľa FDP nedokázala zhodnúť na viacerých sporných otázkach. Ani nedeľné rokovania, ktoré boli vopred označené za posledné, neponúkli potrebný posun. Medzi najdôležitejšie otázky patrila migrácia a klimatické zmeny.

Podľa Jürgena Trittina zo Zelených, aj podľa viceprezidentky CDU Julie Klöcknerovej, boli slobodní demokrati na prečasné prerušenie debát vopred pripravení. Podľa Klöcknerovej by navyše bolo slušné, aby o neúspechu rozhovorov priniesli informáciu všetky strany spoločne.

CDU a Zelení chvália Merkelovú za snahu neustále hľadať kompromisy. FDP ale napríklad v otázke migrantov výrazne pritvrdila svoj postoj, čo podľa niektorých zablokovalo možnú dohodu v tejto otázke.

Euro začalo týždeň poklesom v reakcii na politickú neistotu v najväčšej ekonomike eurozóny. Voči amerického doláru spoločná európska mena stráca polovicu percenta a je na 1,1735 USD, voči  japonskému jenu kleslo euro  až na dvojmesačné minimum.


 

Merkelová je presvedčená, že konzervatívna únia CDU / CSU, slobodná demokratická strana (FDP) a Zelení sa na vzniku vlády dokázali dohodnúť a vyjadrila poľutovanie nad rozhodnutím FDP ukončiť rozhovory o novej koalícii. "Myslíme si, že sme boli na ceste, na ktorej sme mohli dosiahnuť zhodu," povedala Merkelová obklopená svojimi spoločníkmi na nočnej tlačovej konferencii v Berlíne. Týka sa to podľa nej oblasti migrácie, ktorá bola predmetom najväčších sporov. CDU / CSU podľa kancelárky urobilo všetko preto, aby mohla vláda vzniknúť. Na celonemeckej úrovni by to bolo v takomto zložení po prvý krát. O ukončení rozhovorov bude dnes šéfka CDU informovať prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Spolkovej republike hrozia predčasné voľby, pretože sociálni demokrati (SPD) odmietajú účasť na vláde a žiadna ďalšia koalícia neprichádza do úvahy. Napriek doterajšiemu kategorickému postoju sociálnych demokratov pozorovatelia očakávajú, že sa ich Merkelová pokúsi osloviť a prehovoriť k pokračovaniu vládnej spolupráce. Pokiaľ sa to nepodarí, existuje ešte teoretická možnosť vzniku menšinovej vlády, s ktorou ale nikto nepočíta. V dejinách spolkovej republiky žiadna takáto vláda nevznikla. Najpravdepodobnejším variantom sa tak stávajú predčasné voľby, aj keď je prakticky žiadna z parlamentných strán si nič také neželá. Jednak by to mohlo viesť k posilneniu protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) a na druhej strane by to nemuselo priniesť ďalšie koaličné možnosti.

"Je to politické zemetrasenie, ktoré strháva celý politický systém v Nemecku a tiež Európsku úniu do hlbokej krízy, možno dokonca do štátnej krízy," napísal Christoph Seils na serveri nemeckého politického mesačníka Cicero. Podľa Seilsa sa teraz musí Merkelová obávať o svoju funkciu predsedkyne vlády a šéfky kresťansko-demokratickej únie (CDU).

Za spočítané označil aj dni Horsta Seehofera v čele Kresťansko-sociálnej únii (CSU), ktorá je sesterskou stranou CDU. Personálne a programové zmeny čakajú aj ďalšie strany, tvrdí komentátor, podľa ktorého sa už Zelení v prípade nových volieb nemusia dostať do parlamentu. Za nejasný považuje Seils hodnotenie postupu Slobodných demokratov (FDP), ktorí ukončili koaličné rokovania."Šancu posilniť zavedený systém strán a obnoviť dôveru v politickú etiku, šancu postaviť mosty v spoločnosti, jamajské strany ale tiež SPD prepásli," dodal.

"Triumf nedôvery", ktorý naruší vážnosť celého Nemecka. Tak označil dopad rozhovorov Armin Käfer z denníka Stuttgarter Zeitung. Vinu za krach jednoznačne nedáva za vinu nikomu, ale  bezprostredné škody údajne najviac postihnú Merkelovú. Miesto štvrtého funkčného obdobia v pozícii kancelárky je teraz na odvolanie.

Brusel nalieha na vlády, aby využili príležitosti a dohodli sa na ďalekosiahlych reformách v eurozóne a ďalších veľkých projektoch. Ale o akom pokroku bude na decembrovom summite EU reč v prípade, že Nemecko nebude mať vládu? Ako píše Financila Times, aj keby jamajská koalícia uzrela svetlo sveta, dokáže oslabená Merkelová dosiahnuť veľké dohody s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom? Pre nemeckú líderku sa jej septembrové volebné víťazstvo stáva čoraz viac skôr porážkou.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy