Aktivita priemyslu štátu New York stúpla najvyššie za takmer tri roky

Index aktivity v priemysle, ktorý zostavuje newyorská pobočka amerického Federálneho rezervného systému, v októbri stúpol na 30,2 bodu, čiže najvyššie od roku 2014.

Aktivita priemyslu v štáte New York v októbri posilnila na najvyššiu úroveň za takmer tri roky. Index aktivity v odvetví, ktorý zostavuje newyorská pobočka amerického Federálneho rezervného systému, stúpol na 30,2 bodu, čiže na najvyššiu úroveň od roku 2014. Vzrástol pritom aj podindex zamestnanosti, čo signalizuje, že firmy vytvárajú nové pracovné miesta. Ekonómovia vývoj tohto indexu pozorne sledujú, pretože poskytuje prvé náznaky vývoja celoštátnej priemyselnej produkcie.

Priemyselné firmy v USA profitujú z dobrého stavu globálnej ekonomiky a oslabenia dolára, čo zlacňuje americké tovary v zahraničí. Okrem toho automobilky v krajine zvýšili produkciu, keďže sa nahrádzajú vozidlá zničené hurikánmi Harvey, Irma a Maria. Ekonómovia predpokladajú, že hospodárstvo USA za tretí kvartál vykáže rast o zhruba 2,5 percenta, napriek vysokým škodám, ktoré hurikány spôsobili v Texase a na Floride.

Súvisiace články

Aktuálne správy