S&P ani v prípade sporu okolo zvýšenia dlhového stropu nezhorší rating USA

Spojené štáty sa môžu aj napriek prípadnému politickému sporu okolo zvýšenia dlhového stropu spoliehať na to, že agentúra Standard & Poor's (S&P) nezhorší hodnotenie ich úverovej bonity.

Spojené štáty sa môžu aj napriek prípadnému politickému sporu okolo zvýšenia dlhového stropu spoliehať na to, že agentúra Standard & Poor’s (S&P) nezhorší hodnotenie ich úverovej bonity.
S&P aj v prípade prieťahov pri zvyšovaní dlhového stropu ponechá rating USA na druhej najvyššej úrovni AA+, uviedol v utorok (29. 8.) manažér agentúry Robert Sifon-Arevalo, ktorý očakáva, že v prípade sporu prijme americká vláda opatrenia, aby sa nedostala do platobnej neschopnosti.
Dlhový strop stanovuje federálnej vláde hranicu dlhu. Strop musí Kongres opäť zvýšiť, takže prezident Donald Trump je odkázaný na spoluprácu kongresmanov. Trump vyhlásil, že riešenie sa musí nájsť do 29. septembra. Viacerí experti však predpokladajú, že sa to nestane skôr než v polovici októbra. Mnohí republikáni totiž požadujú, aby sa posunutie dlhového stropu naviazalo na obmedzenie výdavkov. Trump, naopak, trvá na zvýšení stropu bez akýchkoľvek podmienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy