Japonský priemysel v júni ožil a jeho výkon vzrástol

Japonský priemysel v júni ožil a jeho výkon vzrástol, prvýkrát za dva mesiace, vďaka zvýšeniu výroby áut a priemyselných chemikálií. To signalizuje, že aj ekonomika pokračuje v raste, ktorý je stabilnejší. Informovalo o tom japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu.
Podľa najnovších údajov sa produkcia japonského priemyslu v júni zvýšila o 1,6 % v porovnaní s májom, keď medzimesačne klesla o 3,6 %. Tento výsledok však mierne zaostal za odhadmi analytikov, ktorí očakávali expanziu priemyslu v júni o 1,7 %.
Japonskí výrobcovia predpovedajú, že ich produkcia bude aj v nasledujúcich mesiacoch rásť vďaka dopytu v zahraničí aj domácim spotrebiteľským výdavkom. Firmy odhadujú, že výkon japonského priemyslu sa v júli zvýši o 0,8 % a v auguste až o 3,6 %. To znamená, že priemysel v 3. kvartáli podporí ekonomiku.
Štatistiky tiež ukázali, že produkcia firiem v odvetví dopravy vzrástla v júni o 4,2 %, čo kontrastuje s jej strmým pádom o 13 % v predchádzajúcom mesiaci. Za júnovým výsledkom je oživenie výroby osobných áut a motorov. Aj výroba chemikálií v júni stúpla o 3,4 %, po májovom znížení o 2,2 %.
Za celý 2. kvartál stúpol výkon japonského priemyslu o 1,9 %. Tento výsledok výrazne prekonal nárast produkcie o 0,2 % v prvých troch mesiacoch roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy