V ekonomika USA v júni pribudlo 222 tis. pracovných miest

V prvom polroku v krajine mesačne v priemere vznikalo takmer 180 tis. nových pracovných miest, čo je iba trochu slabšie tempo v porovnaní s minulým rokom.

V americkej ekonomike v júni pribudlo 222 tis. nových pracovných miest, čo je najviac za posledné štyri mesiace. Informovalo o tom v piatok ministerstvo práce USA. Miera nezamestnanosti v krajine v júni stúpla na 4,4 percenta z májových 4,3 percenta, čo však bola najnižšia úroveň za 16 rokov. Nezamestnanosť v USA sa zvýšila v dôsledku toho, že väčší počet Američanov si začal hľadať prácu.

Americký rezort práce zároveň smerom nahor revidoval údaje o tvorbe nových pracovných pozícií v apríli a máji celkovo o 47 tisíc. V prvom polroku tohto roka tak v USA mesačne v priemere vznikalo takmer 180 tis. nových pracovných miest, čo je iba trochu slabšie tempo v porovnaní s minulým rokom. Napriek silnej tvorbe pracovných miest však priemerná hodinová mzda v americkej ekonomike v júni medziročne stúpla iba 2,5 percenta. Za situácie, keď je hospodárstvo USA v dobrej kondícii, je medziročný rast miezd zvyčajne na úrovni 3,5 percenta.

V sektore zdravotnej starostlivosti v USA v júni pribudlo 37 tis. nových pracovných miest, počet zamestnancov vo finančnom sektore stúpol o 17 tis. a ťažobnom odvetví pribudlo 8 tis. zamestnancov. Naďalej rástla zamestnanosť v profesionálnych a podnikateľských službách a v júni v tejto oblasti pribudlo 35 tis. pracovníkov. V podstate sa nezmenil počet zamestnancov v stavebníctve, priemysle, veľkoobchode a maloobchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy