Firmy v USA prijali v marci najmenej ľudí za rok, ale nezamestnanosť klesla

Americkí zamestnávatelia vytvorili v marci len 98.000 nových pracovných miest, najmenej za takmer jeden rok. Nábor nových ľudí sa tak po ráznom štarte v úvode roka spomalil, ale miera nezamestnanosti napriek tomu minulý mesiac klesla na takmer sedemročné minimu.
Ekonómovia síce očakávali, že sa tempo tvorby nových pracovných miest v USA v marci spomalí, ale o niečo menej, ako ukázali predbežné údaje ministerstva práce. Presnejšie, predpovedali, že zamestnávatelia prijmú v marci 185.000 nových ľudí po tom, ako vo februári vytvorili po revízii 219.000 nových pracovných miest (a nie 235.000 ako naznačoval rýchly odhad).
Na februárovom raste pracovných miest sa výraznou mierou podieľal stavebný sektor, ktorý vďaka nezvyčajne teplému počasiu prijal veľa nových ľudí.
V marci však stavebné firmy v USA vytvorili len 6000 nových miest, najmenej za sedem mesiacov.
Maloobchodníci, ktorí čelia čoraz tvrdšej konkurencii internetových e-shopov, pritom v marci naopak zrušili 30.000 miest.
Ministerstvo práce zároveň oznámilo, že miera nezamestnanosti v USA minulý mesiac klesla na 4,5 % z februárových 4,7 % a je najnižšia od mája 2007, keď bola na úrovni 4,4 %.
Štatistiky ďalej ukázali, že tempo rastu priemernej hodinovej mzdy v USA sa v marci spomalilo na 2,7 % z 2,8 % vo februári.
Domácnosti sa pritom svojimi výdavkami podieľajú zhruba 70 % na výkone ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy