Vykradli zámoček Rothschildovcov, lupiči si odniesli peniaze i šperky

, TASR;anovaordemmundial Foto: google

Neznámi páchatelia vnikli v utorok v neskorých večerných hodinách do zámočku miliardára Édouarda de Rothschild v meste Ferrieres-en-Brie vo francúzskom departemenete Seine-et-Marne. Ukradli tam hotovosť a šperky v hodnote najmenej 400 000 eur.

Ako informovala rozhlasová stanica Europe 1, Rothschildovci sa v utorok večer, keď došlo ku krádeži, sa v objekte nezdržiavali. 59 ročný Édouard de Rothschild bol v čase incidentu v Anglicku a jeho žena v Paríži.  K zraneniam nedošlo. Políciu privolalo služobníctvo okolo 22.00 hodiny, keď začulo hluk na prvom podlaží. Po príchode polície ale zlodeji zmizli a vzali so sebou klenoty aj hotovosť. Podľa policajného zdroja si odniesli korisť odhadom v hodnote medzi 200 a 400 000 eur.

Prípad vyšetruje policajný komisariát mesta Lagny-sur-Marne. Vyšetrovací tím dorazil na miesto okolo 11 hodine v stredu doobeda. 

Zámoček bol postavený v rokoch 1855 až1859 v západnej časti Seine-et-Marne, inšpirovaný talianskou renesanciou. Prislúcha mu aj rozsiahly anglický park. Slávnostne bol otvorený v roku 1862, historický objekt patril barónovi Jamesovi de Rothschildovi. V minulosti ho navštívili veľké mená histórie, vrátane Napoleona III alebo Bismarcka.

S rodinou Rothschildovcov sa spájajú početné konšpiračné teórie, niektoré tvrdia, že majú viac ako polovicu svetového bohatstva. História dynastie začína, aspoň pokiaľ ide o jej "modernú" etapu, nemeckým bankárom, Mayerom Amschelom, ktorého časopisom Forbes označuje za "otca medzinárodných financií".

Samozrejme, že nie je možné presne určiť veľkosť bohatstva, ktoré táto rodina má. To je spôsobené po stáročia budovanou  obrovskou spleťou firiem, investičných fondov ale aj početnou rodinou a dedičmi. Ale keď sa pozrieme na účty týchto ľudí, výsledok by podľa konzervatívnych odhadov mohol dosiahnuť okolo 350 miliárd dolárov. Iné odhady hovoria až o dvoch biliónoch dolárov. 

Súvisiace články

Aktuálne správy