Ropa dostala ďalšiu tvrdú ranu

Čierne zlato dnes dostalo ďalšiu pomerne výraznú ranu. Ako dobre vieme, cena ropy vo veľkom závisí od situácie na Blízkom východe, ktorý patrí medzi TOP oblasti produkcie tejto komodity.

Po víkendovej dohode západných mocností s Iránom ohľadom historickej dohody týkajúcej sa jadrového programu, sa cena americkej ropy WTI, ako aj európskej Brent hneď v úvode obchodovania prepadla v oboch prípadoch o viac ako 1 %. Pokračuje tak prepad z posledných mesiacov a cieľová cena mnohých analytikov do konca aktuálneho roka, okolo 89 USD/barel, sa nám tak stále približuje.

Rozhovory medzi USA, Ruskom, Čínou, Nemeckom a inými skončili úspešne a sú klasifikované ako prvý krok k významenj dohode, ktorá je na jednej strane pokrokom v obmedzení iránskych jadrových aktivít a na strane druhej dôjde k zmierneniu ekonomických sankcií voči Teheránu. Dohoda tiež znamená rozšírenie ponuky ropy na svetových trhoch, čo zatlačilo jej cenu opäť o kúsok nižšie. Obchodné sankcie, ktoré boli v minulosti voči Teheránu uvalené, znamenali stiahnutie viac než 1 milión barelov ropy denne z trhu v priebehu posledných dvoch rokov. Americký prezident Obama dohodu privítal s otvorenou náručou a časť vývozného embarga ropy bude teda zrušená.

Aj technicky sme sa odrazili od hornej hranice medvedieho trendového kanála a smerujeme na nové minimá v okolí 90 dolárov za barel ľahkej ropy WTI.

Source: Bloomberg

Pre dnešok však očakávame, že pokles bol už natoľko výrazný, že k ďalšiemu prehlbovaniu strát nedôjde. Naopak dosiahli sme dôležitý support z poslednách dní, hranicu 93.20 USD/barel, a preto pravdepodobne príde k jemnej konsolidácií strát späť na 94 USD/barel, s možným predĺžením na 94.50 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy