Chevron pochybuje o ložisku v Severnom mori, rozvoj britského sektora je neistý

Americká ropná spoločnosť Chevron považuje súčasný rozvoj ložiska Rosebank v Severnom mori za ekonomicky neatraktívny, čo vyvoláva pochybnosti o opätovnom oživení ropnej produkcie v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.
Chevron v minulých dňoch uviedol, že ložisko Rosebank, nachádzajúce sa západne od Shetlandských ostrovov v britskej časti Severného mora, „momentálne nepredstavuje taký ekonomický prínos,“ aby spoločnosť na tento projekt vyčlenila „také rozsiahle investície“. Spoločnosť neuviedla, o akú sumu by malo ísť, niektoré odhady hovoria až o 8 miliardách USD (5,92 miliardy eur).
Najnovšie pochybnosti Chevronu sú nepríjemnou správou pre ďalšie možnosti rozvoja oblasti západne od Shetlandských ostrovov. Ide pritom o oblasť dôležitú na oživenie produkcie ropy v britskej časti Severného mora.
Projekt Rosebank je stále v počiatočnej fáze, pričom konečné rozhodnutie o rozsahu investície je naplánované na budúci rok. Chevron predbežne oznámil, že bude pokračovať v spolupráci s partnermi, rakúskou OMV a dánskou firmou Dong, na zvýšení životaschopnosti projektu.
V súčasnom období americká spoločnosť pracuje aj na finalizácii svojho rozpočtu na rok 2014. Očakáva sa, že budúci rok bude investične náročný, nakoľko Chevron na jednej strane dokončuje jeden rozsiahly projekt v Austrálii a zároveň pripravuje tri ťažobné projekty v Mexickom zálive. Tie by mali uviesť do prevádzky práve na budúci rok. Rozpočet plánuje firma oznámiť v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy