Cena WTI klesá, ale cena Brentu rastie

Cena americkej ropy WTI dnes klesla v reakcii na rast jej zásob v USA. Ale severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, naopak zdražela. Dôvodom je takmer nulový pokrok pri rokovaniach o iránskom jadrovom programe. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Irán a šesť kľúčových svetových veľmocí len s ťažkosťami prekonávajú názorové rozdiely počas rokovaní o technických detailoch jadrovej dohody, ktoré sa konajú v Ženeve.
Obe strany sa usilujú dosiahnuť predbežnú dohodu, na základe ktorej Irán obmedzí svoj jadrový program, aby sa znížilo riziko, že Teherán vyrobí atómovú zbraň. Výmenou za obmedzenie programu by sa zmiernili niektoré sankcie uvalené na islamskú republiku. Rozhovory však zatiaľ nepriniesli žiadny výsledok. Irán pritom patrí medzi významných producentov ropy a zmiernenie sankcií môže viesť k zvýšeniu dodávok komodity na svetové trhy a poklesu jej ceny.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate s dodávkou v januári sa dnes o 18.29 hodine SEČ predával za 94,94 USD (70,23 eura). To je o 50 centov, alebo 0,54 % menej ako v predchádzajúci deň na záver obchodovania.
Januárový kontrakt ropnej zmesi Brent dnes naopak zdržal o 61 centov ma 110,69 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy