Kabinet má nový poradný orgán

Rada vlády pre podporu exportu a investícií bude odporúčať vláde dôležité rozhodnutia v medzinárodnej obchodnej spolupráci a hodnotiť služby, ktoré Slovensko prostredníctvom diplomatických misií v zahraničí poskytuje podnikateľom.

Slovenská vláda má nový, v poradí už šestnásty poradný orgán. Našej ekonomike by mal pomôcť v podpore zahraničného obchodu a investícií. „Dnešná debata vygenerovala celý rad tém, povedali sme si, čo nás čaká a o ktorých témach budeme hovoriť do konca roka,“ povedal po prvom rokovaní Rady vlády pre podporu exportu a investícií jej predseda a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Dĺžka rokovania, a to, aké živé boli diskusie, potvrdzujú to, aká veľká je potreba pre vytvorenie takejto inštitúcie. Bude o čom hovoriť,“ dodal.

Rada bude odporúčať vláde dôležité rozhodnutia v medzinárodnej obchodnej spolupráci a hodnotiť služby, ktoré Slovensko prostredníctvom diplomatických misií v zahraničí poskytuje podnikateľom. Bude tiež koordinovať príslušné orgány štátnej správy a podnikateľskú obec. Na nasledujúcom rokovaní by sa malo hovoriť napríklad o stratégii pre riadenie vonkajších ekonomických vzťahov v rokoch 2014 až 2020. „Podpora vzťahov v rámci zahraničného obchodu je najdôležitejším prorastovým opatrením, ktorým Slovenská republika môže preraziť, ktorým môže podporiť svoju ekonomiku,“ povedal minister hospodárstva Tomáš Malatinský s tým, že konkrétnejšie návrhy predstavia už začiatkom mája.

O vytvorení Rady rozhodla vláda ešte koncom minulého roka. Jej členmi sú zástupcovia štátnej správy, podnikateľského aj akademického sektora. Šéfovať jej bude minister zahraničných vecí a minister hospodárstva, svoje zastúpenie tu však má aj rezort financií, pôdohospodárstva, dopravy, školstva aj ministerstvo kultúry. V rade sedia aj zástupcovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, Republikovej únie zamestnávateľov, Slovenskej akadémie vied, Ekonomickej univerzity, ale aj Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a Eximbanky. Rada bude zasadať najmenej dvakrát do roka a jej členovia nebudú mať za výkon funkcie nárok za odmenu.

Súvisiace články

Aktuálne správy