Maloobchodný predaj v Poľsku v júli vzrástol, nezamestnanosť klesla

Varšava 24. augusta (TASR) – Maloobchodný predaj v Poľsku aj v júli vzrástol, ale o niečo menej, ako analytici očakávali. Dobrou správou však je, že nezamestnanosť v krajine sa minulý mesiac opäť mierne znížila. Oznámil to dnes štatistický úrad vo Varšave.
Podľa najnovších údajov sa maloobchodný predaj v najväčšej postkomunistickej ekonomike v rámci Európskej únie (EÚ) v júli 2012 zvýšil medziročne o 6,9 %. To je síce lepší výsledok ako v júni, keď tržby poľských maloobchodníkov stúpli o 6,4 %, ale analytici odhadovali, že po májovom náraste predaja o 7,7 % sa obrat poľských obchodníkov v júli zvýši ešte o niečo viac, a to o 7 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že predaj palív v Poľsku vzrástol minulý mesiac medziročne o 12,7 %, odbyt áut sa zvýšil o 4,4 %, dopyt po potravinách, nápojoch a tabakových výrobkoch stúpol o 4,1 % a predaj odevov a obuvi sa zvýšil o 1,7 %.
V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v Poľsku v júli vzrástli o 1,3 %, čo je lepší výsledok ako v júni, keď sa zvýšili o 0,2 %.
Štatistický úrad dnes zverejnil aj údaje o vývoji nezamestnanosti, ktorá v júli podľa očakávania mierne klesla na 12,3 % z júnových 12,4 %. Úrady práce v Poľsku registrovali na konci júla 1,95 milióna ľudí bez práce.
Informovali o tom agentúry RTTNews a PAP.

Súvisiace články

Aktuálne správy