Portugalsku hrozí, že nesplní rozpočtové ciele pre slabší výber daní

Lisabon 24. augusta (TASR) – Klesajúce príjmy z daní komplikujú Portugalsku snahu o zníženie rozpočtového schodku v tomto roku na úroveň, na ktorej sa dohodlo so svojimi veriteľmi, upozornil hovorca ministerstva financií v Lisabone.
Na budúci týždeň pritom v Portugalsku očakávajú inšpektorov tzv. Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), ktorí pravidelne kontrolujú, ako napreduje pri konsolidácii verejných financií a plnení podmienok úveru. Portugalsko je totiž treťou krajinou eurozóny, ktorá musela vlani požiadať o finančnú pomoc z eurovalu vo výške 78 miliárd eur. A veritelia boli doteraz spokojní s výsledkami kontrol.
Úsporné opatrenia však majú negatívny vplyv na výkon ekonomiky. Portugalsko, ktoré zvýšilo dane a znížilo mzdy v štátnom sektore, teraz zápasí s recesiou a rekordnou nezamestnanosťou. Viacerí ekonómovia už predpovedajú, že Lisabon bude potrebovať ďalšiu pôžičku, kým bude schopný vrátiť sa na finančné trhy, a pravdepodobne aj viac času na splnenie fiškálnych cieľov.
Podľa najnovších údajov ministerstva financií za prvých sedem mesiacov 2012 klesli rozpočtové príjmy z výberu daní v Portugalsku o 3,5 % na 17,78 miliardy eur.
Ale aj deficit štátneho sektora sa v sledovanom období znížil o 39 % na 3,98 miliardy eur. Primárne výdavky štátneho sektora pritom poklesli o 3,2 %, a to najmä pre zrušenie viacerých benefitov štátnych zamestnancov, napríklad príspevku na dovolenku a ďalších. Celkové výdavky štátu sa však za sedem mesiacov do konca júla znížili len o 0,7 % v dôsledku vyšších nákladov na obsluhu portugalského dlhu.
Podľa denníka Diario Economico vláda znížila svoj odhad príjmov z daní v tomto roku o 3 miliardy eur a chystá sa ho predložiť inšpektorom z Trojky. Hovorca ministerstva financií ale označil toto číslo za nepresné aj keď potvrdil, že slabšie príjmy z daní budú jednou z hlavných tém rokovaní medzi vládou a inšpektormi. Podľa neho by sa mali obe strany pokúsiť nájsť riešenie. Veritelia by napríklad mohli povoliť Portugalsku, aby tento rok nesplnilo rozpočtové ciele alebo zaviedlo dodatočné opatrenia prípadne kombináciu oboch návrhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy