Počet nových žiadostí o podporu v USA nečakane vzrástol

Washington 23. augusta (TASR) – Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA sa v uplynulom týždni nečakane zvýšil. To signalizuje, že trh práce sa zotavuje príliš pomaly na to, aby miera nezamestnanosti začala výraznejšie klesať.
Počet nových žiadostí o podporu na sezónne upravenej báze vzrástol o 4000 na 372.000, čo je najviac za posledných 5 týždňov, informovalo dnes americké ministerstvo práce.
Štvortýždňový priemer počtu nových žiadostí, ktorý je lepším indikátorom trendu na trhu práce, sa v uplynulom týždni zvýšil o 3750 na 368.000. Vo všeobecnosti sa tvrdí, že počet nových žiadostí musí trvale klesnúť pod 375.000, aby najímanie nových zamestnancov bolo dostatočne vysoké na zníženie miery nezamestnanosti.
Počet žiadostí o podporu vzrástol v uplynulých dvoch týždňoch. Stále je však nižší, než bol pred piatimi týždňami, čo signalizuje, že tvorba nových pracovných miest sa v auguste zrejme mierne zrýchlila.
Zamestnávatelia v USA vytvorili v júli mimo poľnohospodárstva 163.000 nových pracovných miest, čo bolo najviac od februára. V júli sa tvorba pracovných miest výrazne zrýchlila, keďže v predchádzajúcich troch mesiacoch sa vytvorilo vždy menej než 100.000 nových miest. Od apríla do konca júna sa v priemere vytvorilo len 73.000 nových pracovných miest mesačne, čo ani nepokrylo nárast populácie. Preto miera nezamestnanosti v júli mierne vzrástla na 8,3 % z 8,2 % v júni.
Väčšina ekonómov tvrdí, že na zníženie nezamestnanosti je potrebný vyšší rast. Medziročné tempo rastu americkej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalilo na 1,5 % z 2 % v prvých troch mesiacoch a 4,1 % v poslednom kvartáli 2011.
Počet Američanov, ktorí poberajú podporu v rámci normálnych štátnych programov, v týždni skončenom 11. augusta vzrástol o 4000 na 3,317 milióna. V týždni skončenom 4. augusta poberalo podporu v rámci normálnych aj predĺžených programov celkovo 5,59 milióna Američanov, čo bolo o 109.812 menej než týždeň predtým.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy