Nálada spotrebiteľov sa v júli výraznejšie nezmenila

Hodnota indexu spotrebiteľskej dôvery bola v júli na podobnej úrovni ako pred štvrťrokom a tiež pred rokom

Nálada spotrebiteľov sa v júli výraznejšie nezmenila. Ako vyplýva z prieskumu Štatistického úradu SR, ktorý sa uskutočnil začiatkom júla na reprezentatívnej vzorke 1 149 respondentov, index spotrebiteľskej dôvery medzimesačne klesol o 0,4 bodu na záporných 23 bodov. Oproti stavu spred štvrťroka to predstavuje pokles o 2,2 bodu a v medziročnom porovnaní bola hodnota indexu nižšia o 1,1 bodu. „Pri relatívne stabilizovanom stave očakávanej finančnej situácie, možnosti sporiť v domácnosti a predpokladaného vývoja ekonomiky v štáte sa zvýšili obavy z rastu nezamestnanosti,“ hodnotí júlový vývoj Štatistický úrad SR.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa podľa výsledkov prieskumu pri dvoch indikátoroch z 12 sledovaných situácia zlepšila. A to pri hodnotení doterajšieho vývoja inflácie a bilancii príjmov a výdavkov domácnosti, pričom zmena v hodnotení doterajšieho vývoja inflácie prevýšili 5 bodov. Pri troch ukazovateľoch – očakávanom vývoji nezamestnanosti, podmienkach pre veľké nákupy a atmosféru sporenia v SR – bolo zaznamenané medzimesačné zhoršenie. V siedmich prípadoch bol rozdiel menší ako 1 bod.

Oproti stavu pred štvrťrokom 7 z 15 indikátorov vykázalo priaznivý výsledok, rozdiel pri doterajšom vývoji inflácie presiahol hranicu 10 bodov a pri doterajšom vývoji ekonomickej situácie v SR 5 bodov. Štyri koeficienty sa v porovnaní s aprílom 2012 príliš nezmenili a 4 zaznamenali zhoršenie. Najvýraznejšie pri očakávanej nezamestnanosti, kde zmena presiahla 5 bodov.

Voči rovnakému obdobiu minulého roka je výsledok indexového porovnania priaznivý v 9 prípadoch z 15, priaznivejšie ako pred rokom vnímali obyvatelia najmä oba indikátory o vývoji cien. Oproti júlu 2011 obyvatelia kritickejšie posudzovali 3 ukazovatele, a to očakávanú nezamestnanosť, podmienky pre veľké nákupy a plány domácností na veľké nákupy. V troch prípadoch boli názory obyvateľov podobné ako pred rokom.

Podľa poskytnutých údajov z 27 krajín v rebríčku štátov usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery Slovensko po sezónnom očistení s hodnotou záporných 25,4 bodu dosiahlo umiestnenie na 15. priečke. V Európskej únii ako celku sa od minulého mesiaca spotrebiteľská atmosféra zhoršila o 0,5 bodu na mínus 20,2 bodu. V júli 2012 bola úroveň pesimizmu na Slovensku o 5,2 bodu vyššia ako v priemere za Európsku úniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy