Postavenie dodávateľov obchodných reťazcov sa zlepší

Ministri schválili nový zákon, ktorý zabraňuje zneužívaniu ekonomického postavenia odberateľa na vnútornom trhu s potravinami vyžadovaním iba jednostranne výhodných obchodných podmienok.

Dodávatelia potravín pre reťazce by mali mať pri rokovaní s obchodníkmi lepšie postavenie ako doteraz. Vláda totiž na stredajšom rokovaní v Nových Sadoch schválila návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Cieľom zákona je presadzovanie opatrení, ktoré by zamedzili zneužívaniu ekonomického postavenia odberateľa na vnútornom trhu s potravinami vyžadovaním iba jednostranne výhodných obchodných podmienok.

Za neprimerané podmienky sa bude považovať napríklad požadovanie poplatku za zaradenie do registra dodávateľov, zaradenie potraviny do evidencie predávaných výrobkov, ako aj peňažné plnenie za služby, ktoré neboli poskytnuté. Zákon tiež zakáže požadovať odberateľovi poplatky za propagáciu pri otvorení novej predajne. Ak obchodník neumožní kontrolórom ministerstva vstup do predajne, prípadne nepredloží potrebné doklady, dostane pokutu do 500 eur. V prípade, že jedna zo zúčastnených strán obchodného vzťahu dohodne vo svojich podmienkach neprimeranú podmienku, hrozí jej pokuta v rozmedzí od 1 000 do 300 tis. eur. Pokiaľ v zákonom stanovenej lehote obchodník alebo dodávateľ túto podmienku neodstránia, pokutu bude môcť dostať opätovne. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2013.

Rezort pôdohospodárstva tvrdí, že práve nekalé praktiky obchodných reťazcov sú zodpovedné za pokles podielu potravín od slovenských dodávateľov na pultoch predajní. „Podmienkam obchodných reťazcov sa omnoho jednoduchšie prispôsobia nadnárodné potravinárske spoločnosti ako malé a stredné podniky, medzi ktoré patrí aj väčšina potenciálnych slovenských dodávateľov,“ konštatuje rezort v dôvodovej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy