Čistý zisk Glencore International klesol v 1. polroku o 8 %

Ženeva 21. augusta (TASR) – Čistý zisk najväčšieho svetového obchodníka s komoditami Glencore International klesol v 1. polroku o 8 %.
Švajčiarsky koncern, ktorý dodáva kľúčové komodity, ako sú ropa, meď a pšenica, zaznamenal v období od januára do konca júna čistý zisk vo výške 2,275 miliardy USD (1,85 miliardy eur) oproti 2,474 miliardy USD v rovnakom období vlani. Zisk očistený o jednorazové vplyvy sa medziročne prepadol až o 26 % na 1,81 miliardy USD. Tržby sa zvýšili o 17 % na 108 miliardy USD.
Príčinou poklesu zisku bolo oslabenie globálnej ekonomiky v dôsledku "európskej dlhovej krízy a zodpovedajúceho zhoršenia rastových vyhliadok mnohých rozvinutých a rozvíjajúcich sa ekonomík", uvádza sa vo vyhlásení Glencore.
Glencore trvá na plánovanom prevzatí ťažobného koncernu Xstrata za 30 miliárd USD, a to aj napriek poklesu zisku a odporu niektorých akcionárov Xstrata, predovšetkým emirátu Katar, uviedol šéf Glencore Ivan Glasenberg. "Nie je to žiadne nepriateľské prevzatie, ale prevzatie, ktoré podporuje šéf Xstraty aj nezávislí riaditelia." Podľa Glasenberga je ponuka 2,8 akcie Glencore za akciu Xstrata "férová a primeraná".
Megafúzia, ktorú podporuje vedenie Glencore aj Xstraty, sa pozastavila v júli, keď Katar požadoval výrazne vyššiu cenu. Štátny Qatar Holding rovnako ako niektorí ďalší akcionári chcú až 3,25 akcie Glencore za akciu Xstraty. Podľa Glasenberga nie sú pre takéto zvýšenie ponuky dôvody.

Súvisiace články

Aktuálne správy