Bratislavské letisko vybavilo v 1. polroku 562 tis. osôb

Počet vybavených cestujúcich na letisku v Bratislave v prvom polroku tohto roka sa medziročne znížil o 12,4 %. Na pravidelných linkách letelo okolo 467 tis. pasažierov a na chartrových takmer 94 tis. cestujúcich. Hlavný letecký dopravca v Bratislave Ryanair prepravil na pravidelných linkách skoro 428 tis. ľudí a Travel Service takmer 52 tis. osôb.

Letisko v Bratislave vybavilo v prvom polroku tohto roka 562 085 cestujúcich a medziročne sa ich počet znížil o 12,4 %, čiže o 79 730. V tom istom období minulého roka služby letiska využilo 641 815 pasažierov. Na pravidelných linkách z najväčšieho domáceho letiska od začiatku tohto roka do konca júna letelo 466 970 osôb, čo je medziročne menej o 14 %. Chartrové lety využilo 93 644 ľudí, keď ich počet klesol o 3,4 %. Zvyšných 1 471 cestujúcich podľa letiskovej spoločnosti pripadá na ostatné formy leteckej prepravy. Vyplýva to z údajov, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Dana Madunická a z porovnania údajov v prvom polroku vlaňajška.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair, ktorá je hlavným prepravcom na bratislavskom letisku, prepravila za prvých šesť mesiacov tohto roka 427 809 pasažierov. Medziročne je to menej o 14,2 %, teda o takmer 71 tisíc ľudí. Česká chartrová spoločnosť Travel Service previezla 51 999 cestujúcich, čo je v porovnaní s tým istým obdobím vlaňajška o 17,5 %, resp. o vyše 11 tis. osôb menej. Trojku hlavných leteckých dopravcov v Bratislave uzatvára Sayyegh Aviation Europe, lietajúci pod značkou Sam Air – tieto aerolínie prepravili 22 334 cestujúcich.

V pravidelnej preprave na letisku v Bratislave je naďalej najväčší záujem o lety na linkách spájajúce hlavné mesto SR s letiskami Stansted a Luton pri Londýne. V prvom polroku ich využilo 133 368 pasažierov. Na linke do írskeho Dublinu a späť letelo 42 973 a do talianskeho Bergama pri Miláne 36 524 ľudí. V nepravidelnej doprave vedie turecká Antalya s 22 575 turistami, nasleduje egyptská Hurghada s 13 981 a tuniský Monastir so 6 433 osobami.

Podľa organizácie Airport Council International Europe (ACI), ktorá zastrešuje veľkú väčšinu európskych letísk, v januári až máji tohto roka boli krízou postihnuté najmä malé letiská v Európe. Sú to letiská do piatich miliónov cestujúcich ročne, kam patrí aj letisko v Bratislave. „Ide o letiská, ktoré často nemajú transferovú zložku a nie sú sídlami národných či veľkých leteckých spoločností, ktorých sa kríza dotýka iba okrajovo. Nie sú tepnami, cez ktoré tečú obrovské toky cestujúcich, a ktoré v súčasnosti zaznamenávajú mierny nárast, na ktorom kapitalizujú silní hráči,“ vyhlásil pre agentúru SITA výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva bratislavského letiska Maroš Jančula. Práve silní hráči podľa neho totiž dokážu pomerne výrazne stláčať ceny. Svojim produktom rozhodne môžu konkurovať nízkonákladovým spoločnostiam omnoho lepšie ako kedykoľvek predtým a v podstate si dokážu naďalej udržať stabilnú pozíciu na trhu.

Preto také letiská ako vo Viedni či Frankfurte nad Mohanom, ktoré sú veľkými dopravnými uzlami, dosahujú nárast počtu cestujúcich. Menšie letiská v Záhrebe, Grazi či Ľubľane pritom majú takmer dvojciferný pokles pasažierov. „Dôvodom je, že tieto letiská slúžia na prepravu z bodu do bodu, a tak podobne ako Bratislava nie sú primárne prestupnými bodmi,“ dodal Jančula. Napríklad, letisko v Prahe zaznamenáva výrazný pokles najmä transferových cestujúcich, a to o takmer 50 %. „Všeobecne sa dá povedať, že v Európe dochádza k striedmejšiemu rozvoju leteckej dopravy,“ poznamenal šéf bratislavského letiska. Medzinárodná asociácia leteckých spoločností (IATA) predpokladá, že európske letecké spoločnosti sa v tomto roku prepadnú do celkovej straty 1,1 mld. eur.

„Na základe vývoja počtu cestujúcich, ktorí využili leteckú prepravu v prvom polroku 2012, a prognózy Airport Council International Europe očakávame v tomto roku mierny pokles cestujúcich v porovnaní s minulým rokom. Naopak, aj napriek medziročnému poklesu vybaveného leteckého nákladu v Európe o 4,9 % za január až máj, očakáva Letisko Bratislava tento rok celkový nárast v tejto oblasti na úrovni 10 až 15 % v porovnaní s minulým rokom,“ uviedla Madunická.

V minulom roku letisko v Bratislave vybavilo spolu 1,585 mil. cestujúcich, čo znamenalo medziročný pokles o 5 %, čiže o 80,6 tis. osôb. Pravidelná preprava vlani zaznamenala pokles o 9 % na 1,12 mil. pasažierov, chartrová preprava s 457,7 tis. cestujúcimi vzrástla o 7 %. V roku 2008 cez letisko v jeho histórii prešlo rekordných 2,218 mil. cestujúcich. Odvtedy sa ich počet každý rok znižuje a do konca roka 2011 úbytok pasažierov dosiahol spolu okolo 633,5 tisíca, teda o 28,5 %.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 50,30 % akcií a ministerstvo dopravy 49,70 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy