Francúzsko konzultuje s USA situáciu okolo cien ropy

Paríž 17. augusta (TASR) – Francúzsko a USA sú v kontakte a skúmajú všetky možnosti, ako dosiahnuť zníženie cien ropy. Odpovedal dnes na otázku novinárov, či aj vláda v Paríži uvoľní ropné rezervy, zdroj z kancelárie francúzskeho prezidenta, ktorý však nechcel byť menovaný.
"Konzultujeme s americkými partnermi všetky otázky, vrátane kontroly cien ropy. Skúmajú sa všetky možnosti," dodal.
Americkí predstavitelia monitorujú vývoj na trhu s ropu a v nasledujúcich týždňoch majú rozhodnúť, či USA uvoľnia svoje strategické rezervy, aby pomohli stlačiť ceny komodity na svetových trhoch.
Británia zase oznámila, že je pripravená požiadať Medzinárodnú agentúru pre energetiku (IEA), aby podnikla kroky proti vysokým cenám ropy. Podľa hovorcu ministerstva energetiky v Londýne však zatiaľ žiadne rozhodnutie nepadlo.
"My aj naši zahraniční partneri ďalej monitorujeme trh s ropu a sme pripravení požiadať IEA, aby prijala vhodné opatrenia. Ale zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie o uvoľnení strategických zásob," dodal.
V prípade, že sa aj Francúzsko rozhodne uvoľniť svoje ropné rezervy, bude to výrazný obrat v politike prezidenta Francoisa Hollanda. Jeho poradca pre energetiku totiž v predvolebnej kampani tvrdil, že Hollande odmietne zníženie ropných rezerv, pretože Francúzsko by potom bolo oveľa zraniteľnejšie v prípade problémov s dodávkami na svetové trhy. Namiesto toho Hollande navrhoval zmrazenie veľkoobchodných cien palív na tri mesiace. Keď však v máji nastupoval do funkcie francúzskeho prezidenta, ceny ropy práve klesli.
Ale v uplynulých dvoch mesiacoch ceny komodity a pohonných látok sa znova výrazne zvýšili, a to v čase, keď sa Francúzsko snaží vyhnúť recesii. To prinútilo ministra financií Pierra Moscovica, aby v rozhovore pre rozhlas vyhlásil, že ak bude ropa ďalej zdražovať, vláda koncom augusta predstaví zatiaľ nešpecifikované opatrenie na zastavenie rastu jej cien.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa ani nie za dva mesiace zvýšila zhruba o tretinu pre obavy, že prípadný konflikt s Iránom zastaví dodávky ropy z oblasti Perzského zálivu.
Na druhej strane, globálna ekonomika spomaľuje, a tak klesá aj dopyt po rope. No aj euro oslabuje a štátom eurozóny, ktoré zápasia s dlhovou krízou, to ropu ešte viac zdražuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy