Nekvalitne vykonaná obnova domu môže spôsobiť veľa problémov

Bratislava 14. augusta (TASR) – Neprofesionálne vykonaná obnova bytového domu môže spôsobiť jeho obyvateľom značné problémy. "Jej výsledkom sú netesnosti, zatekanie do interiéru, zvýšená kondenzácia vlhkosti, vznik plesní či dokonca aj zvýšená nameraná spotreba tepla. Zapríčiňuje to predovšetkým neodborná a nesystémová rekonštrukcia bytového domu," uviedol pre TASR Eduard Jambor zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).
Zvyšujúce sa ceny energií sú dôvodom hľadania možností ako usporiť. Odborne realizované opatrenia týkajúce sa významnej obnovy budov vedia účinne šetriť peniaze za energiu, zvyšujú komfort bývania a pozitívne vplývajú na životné prostredie. Primárnou požiadavkou na zaistenie minimálnych tepelných únikov je kvalitná izolácia. Podľa Jamborových slov sa pritom zateplenie netýka len obvodových stien a podláh, ale aj strechy, okien, dverí a ďalších rizikových miest.
"Dôležité je pritom sledovať hodnoty tepelného odporu stavebnej konštrukcie a hodnotu súčiniteľa prechodu tepla," doplnil. Medzi základné úsporné opatrenia patrí výmena okien, ktorá obmedzí nekontrolovateľný prievan, zateplenie obalových konštrukcií domu, vhodná voľba zdroja tepla, spôsobu a správnej regulácie vykurovania či možnosť riadeného vetrania.
"Pri významnej obnove budov sa odporúča začať energetickým auditom," zdôraznil Jambor. Ten pomôže zistiť kam stavba patrí z hľadiska energetickej náročnosti. Určujúcou hodnotou je pritom jej ročná spotreba na meter štvorcový obytnej plochy. Umožní získať nezávislý pohľad na to, aké opatrenia sa pri konkrétnom dome oplatí realizovať ako prvé a kde sa dá najviac usporiť.
Audit má obsahovať vyhodnotenie existujúceho stavu budovy, návrh energeticky úsporných opatrení, ktoré sa v budove dajú realizovať a približný výpočet úspor energie. "Mal by obsahovať aj orientačný odhad nákladov na realizáciu opatrení a informáciu o návratnosti vynaložených prostriedkov," uzavrel Jambor.

Súvisiace články

Aktuálne správy