Výrobné ceny v Nemecku v júli vzrástli viac, ako sa čakalo

Berlín 13. augusta (TASR) – Výrobné ceny v Nemecku v júli vzrástli viac, ako analytici predpovedali, čo signalizuje, že miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike sa zrýchli.
Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu vyplýva, že ceny produktov na výstupe z tovární stúpli v júli medziročne o 2 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews pritom odhadovali, že sa zvýšia o 1,3 % po júnovom náraste o 1,1 %.
Dôvodom strmšieho, ako očakávaného zdraženia hotových produktov v Nemecku, bolo prudké zvýšenie veľkoobchodných cien tuhých palív a ropných produktov v júli, a to medziročne o 4,7 %.
V medzimesačnom porovnaní stúpli júlové výrobné ceny o 0,3 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že klesnú o 0,4 %. Na ilustráciu, v júni sa ceny produktov, ktoré opustili brány nemeckých tovární, znížili medzimesačne o 1,1 % a v máji klesli o 0,7 %.
Odborníci pozorne sledujú výrobné ceny v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v tejto krajine, ale v celej eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy