Služby dvoch mestských jedální využíva vyše 1000 ľudí

Poprad 11. augusta (TASR) – Mesto Poprad v rámci svojich sociálnych programov realizuje aj stravovanie pre dôchodcov a zdravotne postihnutých občanov. Služby jedální na Baníckej a Komenského ulici, ktorých chod zabezpečuje radnica, dnes využíva viac ako 1000 občanov.
Vedúca sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade Etela Lučivjanská vysvetlila, že na využitie týchto služieb je potrebné splniť určité podmienky. „V jedálňach poskytujeme stravovanie fyzickým osobám, ktoré majú trvalý pobyt v našom meste vtedy, ak dovŕšili dôchodkový vek, majú ťažké zdravotné postihnutie, nepriaznivý zdravotný stav, alebo keď nemajú zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb," spresnila.
Zdôraznila, že záujemca by mal podať žiadosť, ku ktorej treba doložiť príslušné doklady. Na základe žiadosti mesto uzatvorí dohodu o poskytovaní sociálnej služby. V súvislosti s tým určí aj príspevok mesta v piatich príjmových pásmach percentuálnym podielom z celkovej ceny stravného lístka v závislosti od príjmu seniora.
V jedálni na Baníckej ulici denne pripravia 360 až 450 obedov pre dôchodcov z Popradu, Veľkej či Kvetnice. Okrem toho služby tejto jedálne využívajú aj obyvatelia Domu opatrovateľskej služby Xenón. Kuchárky z tejto jedálne varia polievky približne pre 27 ľudí bez prístrešia v Zariadení sociálnych služieb na Levočskej ulici. 
Jedlá zabezpečujú i pre Zariadenie opatrovateľskej služby na Francisciho ulici. Večere im posielajú z Jedálne pre seniorov na Komenského ulici. Podľa Lučivjanskej ukrátení o tieto služby nie sú ani dôchodcovia z Matejoviec, Spišskej Soboty či málo mobilní a imobilní občania. Stravovacie služby pre nich zabezpečuje mesto v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža v Poprade.

Súvisiace články

Aktuálne správy