Člen Fed E. Rosengren žiada časovo neobmedzený program QE

Boston 7. augusta (TASR) – Podľa prezidenta Federálnej rezervnej banky v Bostone Erica Rosengrena by americká centrálna banka mala pristúpiť k "rozsiahlemu a časovo neobmedzenému" programu kvantitatívneho uvoľňovania (QE), aby podporila rast ekonomiky a trh práce. Ako povedal v dnešnom rozhovore pre televíznu stanicu CNBC, bez ďalších stimulov sa miera nezamestnanosti zvýši do konca roka na 8,4 % a hospodársky rast neprekročí 1,75 %, čo je priemerná hodnota za 1. polrok tohto roka.
"Dôležité je najmä to, aby program kvantitatívneho uvoľňovania bol časovo neobmedzený," povedal s tým, že by mal pretrvávať až dovtedy, kým sa nedostavia žiadané výsledky.
Podľa neho je takýto postup nevyhnutný, keďže nezamestnanosť celé mesiace zotrváva na úrovni 8,3 %, a to napriek tomu, že centrálna banka (Fed) už nakúpila dlhopisy za 2,3 bilióna USD (1,85 bilióna eur) a kľúčovú úrokovú sadzbu drží od decembra 2008 na historickom minime blízko nuly. "Nový program kvantitatívneho uvoľňovania musí byť dostatočne rozsiahly, aby dokázal vykompenzovať určité otrasy spôsobené situáciou na zahraničných trhoch a aj určité obavy ľudí z vývoja svetovej ekonomiky," dodal Rosengren.

Súvisiace články

Aktuálne správy