Ľudia sa môžu pre dôchodky obrátiť na ústavný súd

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) – Predseda SaS Richard Sulík vyzýva občanov, aby sa obrátili so sťažnosťou na Ústavný súd SR, ak majú pocit, že im bolo uprené právo vyjadriť sa k novele zákona o sociálnom poistení. Právna norma Smeru-SD, ktorá znižuje odvody do druhého dôchodkového piliera, totiž nebola zverejnená na portáli právnych predpisov.

„Chceme dúfať, že ústavný súd je tu na to, aby dbal na ústavnosť a že sa nezľakne Roberta Fica a v tejto veci rozhodne tak, ako rozhodnúť má,“ povedal v pondelok Sulík. Nespokojní občania môžu v tejto veci využiť podklady SaS, ktoré sú na jej internetovej stránke. Materiály pripravili liberáli v spolupráci s predsedom OKS a občianskym aktivistom Ondrejom Dostálom, ktorý už podal sťažnosť na ústavný súd. „Žiadam ústavný súd, aby uznesenie vlády, ktorým schválil návrh novely zrušil a nariadil uskutočniť riadne pripomienkové konanie v súlade s legislatívnymi pravidlami vlády, vrátane zverejnenia návrhu zákona na portáli právnych predpisov, aby sa k nemu mohla vyjadriť verejnosť,“ uvádza Dostál vo vysvetlení podnetu. „Červený valec kradne dôchodky, neboli dodržané základné pravidlá,“ konštatoval Sulík.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zdôraznil, že boj opozície za zachovanie dôchodkov trvá. Podľa neho sa jedna z najväčších zmien v presunoch peňazí nemôže diať v skrátenom konaní v čase dovoleniek a olympiády.

Líder KDH Ján Figeľ upozornil, že schválená legislatíva bude mať drastické dôsledky pre ľudí, ktorí tvoria hodnoty, napríklad zvýši odvody zamestnancom i živnostníkom. „Moc jednej strany nerešpektuje nielen pravidlá, ale ani dopady prijímaných zákonov pre ľudí,“ konštatoval.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pripomenul, že neexistujú dôvody na skrátené legislatívne konanie, jediné škody hrozia samotným občanom v druhom pilieri. „Jediná istota je neistota budúcich dôchodkov,“ vysvetlil na margo návrhu Smeru-SD.

Novela zákona o sociálnom poistení podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča zasiahne všetkých najchudobnejších pracujúcich ľudí na Slovensku – živnostníkov a dohodárov, ktorým zásadne zvýši odvodovú povinnosť a zníži čistý príjem. Robert Fico tak koná v priamo rozpore s predvolebným heslom, keď sľuboval istoty pre ľudí s nižšími príjmami, zdôraznil Matovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy