Ceny ropy mierne klesli, americká WTI sa predáva nad 91 USD za barel

Singapur 6. augusta (TASR) – Ceny ropy dnes ráno mierne klesli. Príčinou je vyberanie ziskov po vysokom raste v piatok (3. 8.), ktorý spôsobili nečakane dobré údaje z amerického trhu práce.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.45 h SELČ predával po 91,24 (74,51 eura). To je o 16 centov menej ako v piatok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 4,27 USD a uzavrel na 91,40 USD za barel. Septembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno klesol o 43 centov na 108,51 USD/barel.
Americké ministerstvo práce v piatok informovalo, že zamestnávatelia v USA v júli vytvorili 163.000 nových pracovných miest, čo je najviac od februára. To podporilo optimizmus investorov, že americká ekonomika sa zotavuje, a pomohlo k rastu cien energií a akciových trhov.
Cena americkej ropy sa ešte v júni pre strach z globálnej recesie pohybovala okolo 77 USD za barel. Niektorí analytici však upozorňujú, že ponuka na ropnom trhu aktuálne obmedzuje niekoľko výpadkov a zrejme sa v blízkom čase opäť zvýši, čo povedie k poklesu cien.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy