Maďari nebudú môcť hneď po vstupe do únie voľne pracovať v Nemecku

Budapešť 22. júla (TASR) – Situácia na nemeckom pracovnom trhu Berlínu zatiaľ neumožňuje odstúpiť od prechodného obdobia súvisiaceho s voľným prúdením pracovnej sily. Vyplynulo to z dnešného budapeštianskeho rokovania maďarského ministra zahraničných vecí Lászlóa Kovácsa s jeho nemeckým kolegom Joschkom Fischerom.

„Pre Maďarov je Nemecko a Rakúsko mimoriadne lákavým pracovným trhom z krajín Európskej únie,“ konštatoval Kovács po stretnutí.

V súvislosti s návrhom európskej ústavy nemecký diplomat uviedol, že je potrebné na medzivládnej konferencii začínajúcej v októbri pokúsiť sa čo najdlhšie vytrvať pri pôvodnom obsahu dokumentu. Podľa Fischera potom treba čo najskôr podpísať listinu, aby sa do júnových parlamentných volieb EÚ mohli voliči oboznámiť s jej obsahom.

Kovács pred novinármi zdôraznil, že Nemecko je pre Maďarsko strategickým partnerom. Ako dodal, v decembri očakávajú v Budapešti návštevu nemeckého kancelára Gerharda Schrödera.

Šéf nemeckej diplomacie dnes spolu s komisárom pre európske rozšírenie Günterom Verheugenom vystúpili v Budapešti na stretnutí maďarských veľvyslancov a konzulov.

Súvisiace články

Aktuálne správy