Unca zlata zatiaľ nedokáže prekonať strop 1640 USD

New York 29. júla (TASR) – Situácia na trhu sa pre zlato tento týždeň zlepšila, ale rastové tendencie nevydržali rovnako silné až do jeho konca.
Unca (31,1 g) zlata tento týždeň za štyri dni od pondelka (23.7.) zdražela o 3 %. V piatok (27.7.) sa vyšplhala na 1629,10 USD (1322,64 eura) a potom začala mierne klesať. Bola to jej najvyššia cena za posledných päť týždňov. Vo štvrtok prekonala po prvý raz od 1. mája 100-dňový cenový priemer.
Cena unce však nepokračovala v raste napriek tomu, že americká ekonomika v druhom štvrťroku rástla voči prvým trom mesiacom roka pomalšie. Pokles však nebol taký silný, aby prinútil Federálny rezervný systém, Fed, ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, uvoľniť ďalšie miliardy dolárov na podporu konjunktúry. Situáciu zlata neposilnil ani júlový pokles spotrebiteľskej nálady v USA, ktorá sa dostala na najnižšiu hodnotu v tomto roku.
Podľa analytika Marka Arbetera, technického stratéga spoločnosti S&P Capital IQ, vzostup ceny kovu nastane až vtedy, keď prekoná bariéru 1640 USD. Až potom možno očakávať, že jej rast môže dosiahnuť limit strednodobého pásma do 1800 USD za uncu. V posledných troch mesiacoch sa cena unce pohybovala v koridore 1525 až 1640 USD. K hornému limitu sa dostávala cena najmä s očakávaným uvoľnením peňažnej politiky Fedu. Avšak ani najnovšie údaje z tohto týždňa ho nebudú viesť k zmene súčasnej politiky.
Indický trh so zlatom a výrobkami z neho, ktorý patrí medzi najväčšie na svete, pri súčasnej cene kovu stagnuje.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy