MMF privítal dohodu ministrov financií eurozóny o navýšení eurovalu

Washington/Kodaň 30. marca (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) dnes privítal dohodu ministrov financií eurozóny o zvýšení kombinovanej kapacity dvoch záchranných fondov eurozóny na 800 miliárd eur, čím eurozóna reagovala na tlak USA a medzinárodných inštitúcií.
Podľa šéfky MMF Christiny Lagardeovej fond dlhodobo zdôrazňuje, že väčší ochranný val je nevyhnutný na ukončenie dlhovej krízy a dosiahnutie stability finančných trhov vo svete.
Niektorí analytici však poukázali na to, že navýšenie zďaleka nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá, keďže na nové záchranné operácie eurozóny bude k dispozícii len 500 miliárd eur. Suma 800 miliárd eur bola totiž dosiahnutá vďaka započítaniu 300 miliárd eur, ktoré už boli vyčlenené na pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku.
"Možno je toto nová európska aritmetika, no tých 800 miliárd eur sa v skutočnosti rovná iba 500 miliardám eur nových úverov pre budúce záchranné programy," povedal analytik z ING Bank Carsten Brzeski.
Dohodu ako prvá oznámila rakúska ministerka financií Maria Fekterová, na čo predseda Euroskupiny a luxemburský premiér Jean-Claude Juncker reagoval zrušením tlačovej konferencie, keďže už nemal o čom informovať. Ako uviedol hovorca Fekterovej, ministerka sa Junckerovi neskôr za tento krok ospravedlnila.
Dohodnutá suma je tak bližšie k návrhom Nemecka, ktoré bolo ochotné pristúpiť pôvodne na približne 700 miliárd eur. Francúzi spolu s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) navrhovali až 1 bilión eur. Podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho by zadlžené krajiny eurozóny najskôr mali vyriešiť podstatu svojich problémov a nepýtať hneď ďalšie peniaze od bohatších obchodných partnerov.
"Môžme sa dohodnúť aj na 10 miliardách eur. Ak sa v prvom rade nevyrieši podstata problémov, bude to všetko nanič," povedal Schäuble.

Súvisiace články

Aktuálne správy