Grécky premiér varuje pred úvahami o návrate k drachme

Miláno 30. marca (TASR) – Grécky premiér Lukas Papadimos odmietol úvahy o návrate Grécka k drachme, ktoré sa objavili v poslednom období. Ako povedal pre taliansky denník Il Sole 24 Ore, takýto krok by bol pre grécku ekonomiku "zničujúci".
Papadimos je presvedčený, že silná podpora zotrvania krajiny v eurozóne zo strany obyvateľstva sa odrazí aj na výsledkoch parlamentných volieb, ktoré by sa mali konať začiatkom mája. Strany podporujúce koaličnú vládu totiž čelia rastúcemu tlaku skupín, ktoré odmietajú podmienky druhého záchranného balíka dohodnuté s Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).
"Následky by boli zničujúce. Návrat k drachme by viedol k rastu inflácie, nestabilite výmenného kurzu a prudkému poklesu reálnej hodnoty vkladov v bankách," povedal Papadimos. "Výrazne by klesli reálne príjmy, došlo by k rozsiahlej destabilizácii bankového systému, nástupu bankrotov a rastu nezamestnanosti," dodal grécky premiér s tým, že návrat k drachme by iba zvýšil sociálnu nerovnosť, pričom by zvýhodnil tých, ktorí majú peniaze v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy