Ako poisťovne vyrátavajú cenu za opravy auta

Na našich cestách sa objavuje čoraz viac áut a spolu s ich počtom sa zvyšuje aj množstvo nehôd. Dnes už pravdepodobne na Slovensku nenájdeme človeka, ktorý by tvrdil, že vo svojom najbližšom okolí nepozná nikoho, kto by dopravnú nehodu zavinil, alebo sa stal jej obeťou. Aj v prípadoch, ak sa nehoda skončí šťastne, neznamená to koniec problémov. Na rad totiž prichádza často finančne veľmi náročná oprava poškodených áut.

ROZHODUJE TRH

V čase, keď aj tie najlacnejšie autá stoja na Slovensku okolo 300 000 korún, sa vážnejšie opravy môžu rátať v desiatkach, niekedy aj v stovkách tisícov. Aby sme sa vyhli nutnosti takéto obrovské čiastky platiť, snažíme sa svoje autá čo najvýhodnejšie poistiť. Každý majiteľ auta je presvedčený (alebo sa nechal presvedčiť), že práve to poistenie, ktoré si zvolil, je pre neho to optimálne. Napriek tomu sú mnohí po opravách rozhorčení z toho, v akej výške im tá-ktorá poisťovňa škodu preplatila. Častokrát sa však za ich rozhorčením neskrýva ani výber neadekvátneho typu poistenia, ani skutočná krivda, ale iba absolútna neznalosť princípov, na základe ktorých poisťovne vyrátavajú aktuálnu cenu áut a opráv. Ako to teda celé funguje?

„Hodnota vozidla bezprostredne pred udalosťou sa zisťuje zo vzorky porovnateľných vozidiel na voľnom trhu, pričom sa porovnáva konštrukčná zhodnosť, zhodnosť štandardného a doplnkového vybavenia, zhodnosť doby prevádzky, zhodnosť po…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy