Konflikt na Blízkom Východe sa vyhrocuje

Americké akciové trhy skončili obchodovanie v prvý obchodný deň nového roka v čiernych číslach: Dow Jones +1,47%, Nasdaq +1,67% a S&P500 +1,55%. Dôvodom rastu na akciových trhoch boli dobré výsledky indexov nákupných manažérov z Ázie a USA. Entuziazmus na trhu pokračoval napriek skôr neutrálnej zápisnici FOMC.

Decembrové PMI skončili lepšie, ale…

Výsledky čínskeho, indického, nemeckého a amerického indexu nákupných manažérov výrobného sektora skončil lepšie ako sa očakávalo. Decembrové výsledky priniesli do nového roka čerstvý „býčí“ vietor. Analytici a obchodníci majú preto dôvod na optimizmus.  Index nákupných manažérov je vlastne očakávaním podnikateľského prostredia na najbližší polrok, alebo rok. Posledné výsledky sú zlepšením, ale poukazujú aj na dôležitý fakt. Tým faktom je obrovský rozdiel medzi indexom nákupných manažérov na začiatku roka 2011 (január) a na konci roka 2011 (december). Tento výrazný prepad je predovšetkým badateľný v Európe a rovnako aj v krajinách BRIC, pričom výrazná väčšina krajín zaznamenala v decembri kontrakciu (výsledok 50 bodov je kontrakcia) a nie rast. Výsledky sú zlepšením oproti číslam z hektickej jesene, ale nie dôvodom na dlhodobejší rast na akciových trhoch.


Konflikt na Blízkom Východe sa vyhrocuje

Konflikt medzi Iránom a USA začína mať dopad na akciové trhy, aj keď len v určitých sektoroch: energie a zbrojárske spoločnosti. Irán sa vyhráža, že zatvorí Hormúzku úžinu, cez ktorú ide približne 20% svetovej produkcie ropy, pokiaľ sa vráti americká lietadlová loď  John Stennis do Ománskeho zálivu. USA už varovalo Irán, že ak sa pokúsi zatvoriť túto úžinu, americká armáda prijme potrebné kroky na jej opätovnú prevádzku. Irán provokuje USA aj nedávnym testom rakiet s dlhým doletom a slávnostným vyrobením prvej uránovej palivovej tyče. Americké ministerstvo obrany uzavrelo nový kontrakt v hodnote 3,5 mld. USD so spoločnosťami Northrop Grumman, Lockheed Martin a Boeing na vytvorenie systému protiraketovej obrany. Podobnú zmluvu uzavrela aj Saudská Arábia s Lockheed Martin za 1,96 mld. USD. Tieto nové výdavky na obranu pravdepodobne nie sú žiadnou náhodou. Avšak neznamenajú, že by USA v priebehu najbližších týždňov, alebo mesiacov sa plánovalo pustiť do priameho konfliktu s Iránom. Druhým sektorom, na ktorý to bude mať priamy dopad, sú energetické spoločnosti. Rast cien ropy po tomto konflikte by bol pravdepodobne obrovský a energetický sektor by tým mohol výrazne navýšiť svoje marže a zisky. Irán ma veľké zásoby ropy a nové sankcie a prepad iránskej meny o 10% v priebehu pár dní sa zdá byť začiatkom nového konfliktu na Blízkom Východe.

Prinesú republikánske primárky prekvapenie?

Americké prezidentské voľby tento rok pravdepodobne môžu priniesť veľké prekvapenia. Tento krát nie na strane demokratov, ale republikánov. Kandidát na prezidenta Ron Paul patrí k trom najvýraznejším kandidátom primárok v Iowe a podľa neoficiálnych zdrojov je najhorúcejším kandidátom na výhru v týchto primárkach. Ron Paul nepatrí ku klasickým americkým politikom, pretože je proti americkej centrálnej banke Fed (dokonca sa pokúšal o jej audit), je zástancom izolacionizmu a je libertarián. Jeho postoj k zahraničnej politike a k ekonomike je vnímaný ako radikálny, avšak jeho popularita rastie. Ak by Ron Paul vyhral primárky, nemusela by to byť dobrá správa pre US akciové trhy, pretože patrí aj k veľkým odporcom Wall Streetu.


Dnešný výhľad

Dnes z USA očakávame výsledky továrenských objednávok v novembri a predaj automobilov za mesiac december. Práve továrenské objednávky by mali mať najväčší dopad na obchodovanie, avšak obchodníci budú pozorne sledovať aj výsledky portugalskej aukcie a výsledky primárok republikánskeho kandidáta. Index S&P500 testoval horný Bollinger a úrovni 1285 bodov a v prípade lepších makroekonomických výsledkov a pokračovania risk-on sentimentu je pravdepodobný rast k 1292 bodom, kde je rezistencia. Suport je na 200 MA na úrovni 1258 bodov, avšak prípadný pokles k týmto úrovniam by bol pravdepodobný až pri výraznejšej zmene sentimentu.

Autor: Peter Greguš | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy