Ako si vybrať DSS?

V najbližších mesiacoch na nás čakajú dve mimoriadne dôležité rozhodnutia. Či sa zapojiť do druhého piliera dôchodkového systému, a pre tých, čo odpovedali kladne, aj ktorú z osmičky dôchodkových správcovských spoločností si vybrať.
Kým návodov a odporúčaní ohľadom prvej otázky je v našich médiách mnoho, o výbere dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) sa až tak veľa nedočítate. Poďme sa teda zamyslieť nad oboma odpoveďami.

Pri zvažovaní vstupu do starobného dôchodkového sporenia (SDS) hrá hlavnú rolu najmä vek potenciálneho sporiteľa a výška očakávaných budúcich príjmov. Neexistuje univerzálne pravidlo pre výhodnosť vstupu do druhého piliera, keďže rôzni ľudia dávajú priority rôznym argumentom, akými sú dedenie, očakávaná dĺžka života, sporenie na vlastný osobný účet, dôvera v štátnu, resp. súkromnú správu a pod. Čo však platí, je rozpätie efektivity vstupu do SDS vo veku 45 – 52 rokov. Pokiaľ očakávate, že vaše budúce príjmy budú nadpriemerné, je pre vás výhodnejšie si sporiť na osobnom účte v DSS. Ak ste v tejto otázke skeptickejší, zvážte radšej zotrvanie v priebežnom pilieri. Záver: pokiaľ ste mladšieho veku a očakávate svetlé zajtrajšky, nemáte nad čím rozmýšľať, rozhodne do SDS vstúpte. Tí starší, a najmä s nižšími príjmami, by mali byť so svojím rozhodnutím, naopak, omnoho opatrnejší.

A ako si vybrať tú správnu DSS? Rozhodnutie je, samozrejme, vždy závislé od subjektívneho posúdenia každého z nás, a to, čo je pre jedného dôležité, druhý kladie v rebríčku dôležitosti nižšie. Zákonné požiadavky na DSS a licenčný proces zabezpečujú bezpečnosť všetkých spoločností. Sporiteľ má navyše možnosť v budúcnosti prestúpiť do inej spoločnosti, a tak by sa mohlo zdať, že je to v podstate jedno. Realita však môže byť iná. Nepochybné je, že správna voľba DSS je mimoriadne dôležitá, veď môže ovplyvniť výšku dôchodku, a teda aj kvalitu nášho života v budúcnosti. Kampaň dôchodkových správcovských spoločností síce už je, a najmä bude mimoriadne masívna, nemala by však byť rozhodujúcim faktorom pri výbere partnera, ktorému zveríte svoje peniaze na 20 a viac rokov. Hlavné odporúčanie by teda mohlo znieť: zvažujte dôkladne a nerobte unáhlené rozhodnutie.

Aké teda sú faktory, ktoré by budúci sporiteľ mal brať do úvahy?

  1. Bezpečnosť investície. V prvom rade by mal sporiteľ vedieť, kto DSS založil, či je to inštitúcia dôveryhodná, ako dlho existuje vo svete a ako dlho na Slovensku. Tradícia a sila spoločnosti patrí medzi argumenty, ktoré rešpektuje takmer každý. Vyberajte si teda spoločnosti, ktorých zakladateľmi sú inštitúcie existujúce desiatky alebo dokonca viac než 100 rokov. U nich je pravdepodobnosť, že tu budú aj o ďalších 20 – 30 rokov, dostatočne veľká. a)
  2. Kvalita správy majetku. Dôležité ďalej je, ako dokáže spoločnosť zhodnotiť vaše peniaze. Vopred to, samozrejme, nedokážeme odhadnúť, dlhoročné skúsenosti so správou penzijných fondov zo zahraničia sú však zárukou toho, že nebudete pre spoločnosť pokusným králikom. Zistite si teda, či je správa dôchodkových fondov dôležitou alebo dokonca prevažujúcou súčasťou činnosti spoločnosti, ktorú zvažujete.
  3. Očakávaná sila DSS. Ďalší faktor, ktorý môžeme len odhadnúť. Nikto si určite nepraje byť sporiteľom v spoločnosti, ktorá nedosiahne zákonom požadovaných 50 000 sporiteľov a bude teda musieť zaniknúť. Niežeby sporiteľ prišiel o peniaze, to vďaka zákonu nehrozí, ale pocitu bezpečia vašich úspor a vášmu pokojnému spánku to zrejme nepridá. Väčší počet sporiteľov znamená väčší majetok pod správou, čo môže (aj keď nemusí) znamenať aj lepšie investičné možnosti a vyššiu efektivitu správy. O budúcej veľkosti DSS, teda o počte budúcich sporiteľov, rozhodne najmä znalosť značky na Slovensku, intenzita a kvalita reklamnej kampane, a predovšetkým veľkosť siete sprostredkovateľov.
  4. Výška poplatkov a rozdiely v produktoch. Tento faktor bude zrejme hrať menej významnú rolu, keďže poučení penzijnými reformami v zahraničí zákonodarcovia stanovili striktné limity a pravidlá, ktoré produkty rôznych spoločností takmer unifikujú, a rozdiely medzi nimi budú veľmi malé.
  5. Kvalita sprostredkovateľa. Nech sú predchádzajúce faktory akokoľvek významné, práve kvalita sprostredkovateľa (poradcu) bude zrejme hrať v rozhodovaní sporiteľov asi najvýznamnejšiu úlohu. Pokiaľ poradca klientovi dokáže úspešne zodpovedať všetky jeho otázky, získa si dôveru, a nájde preňho aj ďalšie riešenia, komplexne riešiace jeho potreby, nemá už sporiteľ dôvod dlhšie váhať. Poradca, ktorý má skutočný záujem svojmu klientovi pomôcť, nájde preňho aj ďalšie vhodné riešenia, patriace do tretieho piliera. Málokto z nás je zrejme taký naivný, aby si myslel, že len starobné dôchodkové sporenie nám zabezpečí dôstojný dôchodok. K tomu treba pridať aj niečo navyše.
  6. Samotnú zmluvu s DSS podpíšte až vtedy, keď máte zodpovedané všetky vaše otázky, a ste si istý, že ste si správne vybrali. Majte na pamäti, že ak raz do druhého piliera vstúpite, je to rozhodnutie na celý život, ktoré už nemôžete zmeniť. Na druhej strane však nezvažujte príliš dlho, veď každý mesiac rozhodovania navyše môže zmeniť výšku vášho dôchodku. Pokiaľ 18-mesačné obdobie, ktoré na rozhodnutie máte, prepasiete, už nikdy nemáte právo sťažovať sa na to, aký malý dôchodok vám štát dáva. Rozmýšľajte nad tým…

Autor: Emil Zuzík
EuroFin Consulting, a. s.

Súvisiace články

Aktuálne správy