Pyramídové hry s peniazmi sú čoraz rafinovanejšie

Mnohí z nás sa v minulosti dali nahovoriť na rôzne hry s peniazmi. Pochopiteľne, o svoje vklady až na výnimky v plnej výške prišli. Stali sa obeťami tzv. pyramídových hier, ktoré na nás číhajú v nových, stále rafinovanejších podobách za každým rohom.

Systém pyramídových hier sa začal objavovať zhruba pred 70 rokmi. Za túto relatívne dlhú dobu sa zmenili iba jeho vonkajšie prejavy, princíp však ostal taký istý. V súčasnosti sú stále aktuálne pyramídové hry, ktoré pôsobia napríklad v oblasti kozmetiky alebo liečiv. Najovplyvniteľnejšou skupinou sa stávajú predovšetkým sociálne slabšie vrstvy, ktorých láka vidina rýchleho zbohatnutia. Tí šikovnejší však napríklad už pri prvom pohovore, kde sa prezentujú práve spomínané kozmetické výrobky a liečivá pochopia, že ide o vysoko predražené produkty a zárobok spomínaný v inzerátoch nie je viditeľný ani za mesiac, ani za rok. Naopak, treba vložiť sumu 3 000 – 6 000 Sk, ako štartovací balíček slúžiaci na odskúšanie týchto produktov.

Predraženie týchto výrobkov pochopiteľné súvisí s tým, že cieľom nie je ich ďalší predaj. Od rozdielu medzi zaplatenou a reálnou sumou totiž závisí príjem osôb, ktoré máme nad sebou. Tým vzniká klasická pyramída a hlavným cieľom jej zakladateľa je získať a zapojiť do pyramídy čo najviac ľudí, ktorí musia kúpiť spomenuté produkty. Cieľom autora pyramídy je potom presun peňazí z najspodnejších radov do najvyšších. Hlavným znakom týchto hier je, že získa iba ten, kto je navrchu. Tí, čo sú dole, platia.

Rovnaký princíp majú pyramídové hry s peniazmi v hotovostnej podobe, ako aj tie vo forme vkladov na účet a formou zmlúv o tichom spoločenstve (Nick Finance). Mnohé nebankové subjekty, ktoré už medzičasom vyhlásili bankrot, vyplácali podozrivo vysoké úroky z vkladov nových klientov. Pochopiteľne, otázka je, že dokedy to môže takto fungovať. Zastaviť takúto činnosť môže práve Národná Banka Slovenska, ktorá ľudí varuje pred podobnými podvodníkmi a vykonáva v tomto duchu určitú „osvetu“.

V minulosti sme mali možnosť stretnúť sa predovšetkým s obálkovými hrami. Do schránky sme dostali obálku a museli sme zaplatiť nejaké peniaze, poslať listy ďalej a čakať, či nám niekto niečo pošle. Fungovalo to na princípe oboznámiť novú zainteresovanú osobu ochotnú investovať svoje prostriedky o možnosti rýchlo zbohatnúť bez väčšej námahy.

Príjmy u zakladateľov pyramídy rástli geometrickou postupnosťou. Obyčajne sa takáto pyramída dostala do ôsmeho alebo deviateho kola, keď už poškodení začali varovať ostatných v médiách a hra sa skončila. V tomto štádiu však už pôvodní zakladatelia dobre vedeli, že hra sa skončí a boli bohato „vyplatení“. Osem kôl pri promptnom konaní ľudí prebehlo za pár týždňov, získané sumy boli obrovské.

Prípad Nick Finance je verejnosti dobre známy. Spoločnosť sľubovala úroky z vkladov v neuveriteľnom rozmedzí medzi 46%-62%. Vložené sumy sa pohybovali až po niekoľko miliónov. Pri bankrote spoločnosti ostalo na konte tejto spoločnosti 20 000 Sk. Kde sa podel zvyšok?

Je zrejmé, že spoločnosť a jej „podnikanie“ fungovalo ako pyramída. Z vkladov nových spoločníkov boli vyplácaní pôvodní veritelia. Časť peňazí spoločnosti sa použila na nákup nehnuteľností, ktoré boli prevedené na iné spoločnosti. Ďalšia časť bola použitá na luxusný život zakladateľov tejto spoločnosti.

Prijaté, či pripravované zákony, týkajúce sa ochrany vkladov spotrebiteľov z ktorejkoľvek strany, by mali predovšetkým sprísniť podmienky na prevádzkovanie „novodobých pyramíd“. Medzi takéto opatrenia patrí napríklad zverejňovanie investičných prospektov, konkretizovanie podnikateľských cieľov, rôzne prísľuby zhodnotenia, verejné vykazovanie hospodárskeho výsledku, sprísnený audit zo strany odborníkov. V neposlednom rade, o to však dôležitejšom, je povinnosť vykazovať pri založení takejto spoločnosti základné imanie, ktoré dosahuje veľmi vysoké hodnoty (od 50 miliónov až po 500 miliónov Sk podľa druhu obchodnej spoločnosti).

V súčasnej dobe je východisková úroková sadzba na našom medzibankovom trhu 6 – 7%. Ak nejaký iný subjekt ponúka mieru výnosu 30-40%, mal by investor zvážiť, či je ponúkaný výnos v súčasnej ekonomickej situácií vôbec možné legálne dosiahnuť.

Máte nejaké skúsenosti s pyramídovými hrami? Ak áno, napíšte nám.

Súvisiace články

Aktuálne správy