Bernanke vyzýva Kongres, aby urýchlene schválil záchranný plán

Washington 24. septembra (TASR) – Šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke uviedol, že globálne finančné trhy sú v stave "mimoriadneho napätia". Dodal, že úverová a finančná kríza ohrozuje už dosť slabú ekonomiku USA. Má negatívny vplyv na domácnosti a utlmuje výdavky spoločností.

Bernanke dnes pred Hospodárskym výborom Kongresu načrtol najpesimistickejší obraz americkej ekonomiky od začiatku úverovej krízy pred rokom. "Zintenzívnenie finančného napätia v posledných týždňoch, ktoré povedie k tomu, že poskytovatelia úverov sa stanú ešte opatrnejšími ohľadom pôžičiek pre domácnosti a firmy, sa môže ukázať ako ďalšia významná brzda rastu."

"Riziká ohrozujúce konjunkturálny výhľad preto vzbudzujú veľké obavy." Bernanke dodal, že Kongres by mal urýchlene schváliť záchranný plán ministerstva financií, čo by pomohlo "stabilizovať situáciu a odvrátilo by to, čo môže mať rozsiahle následky na naše finančné trhy a ekonomiku."

Bernanke dnes čelil druhému dňu otázok týkajúcich sa záchranného balíka v hodnote 700 miliárd USD (14,4 bilióna Sk) na vykúpenie nelikvidných aktív od finančných inštitútov. Zákonodarcovia vyjadrili svoj skepticizmus týkajúci sa plánu. Bernanke sa ich snaží uistiť, že Fed urobí všetko pre uvoľnenie situácie na trhoch. Niektorí analytici počítajú so skorým pokračovaním v cykle uvoľňovania menovej politiky.

Šéfa Fed viac znepokojuje potácajúca sa ekonomika ako inflačný výhľad. Ochladenie konjunktúry by totiž malo na konci tohto a v budúcom roku viesť k spomaleniu inflácie.

Bernanke pred Hospodárskym výborom Kongresu zopakoval, že neschválenie záchranného balíka a pokračovanie úverovej krízy môže mať fatálne následky pre ekonomiku, keďže spoločnosti ani spotrebitelia nebudú maž prístup k úverom. To by mohlo viesť v podstate k zastaveniu najväčšej svetovej ekonomiky.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy