Odhad rastu ekonomiky nemení, tento rok vzrastie o 3,1 %

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 3,1 %, následne zrýchli svoj rast na 4,2 % v roku 2018 a 4,6 % v roku 2019. Predpokladá to Národná banka Slovenska (NBS) v dnes zverejnenej aktualizácii svojej decembrovej strednodobej predikcie. Predchádzajúci odhad vývoja ekonomiky tak ani po zohľadnení aktuálnych informácií nezmenila.
Vývoj inflácie si podľa NBS naďalej zachováva rastúci trend. Spotrebiteľské ceny by sa mali zvýšiť o 1,2 % v tomto roku, o 1,8 % v roku 2018 a 1,9 % v roku 2019.
Centrálna banka očakáva mierne silnejší priaznivý vplyv ekonomickej aktivity na tvorbu pracovných miest, v dôsledku čoho zvýšila odhad rastu zamestnanosti v tomto roku na 1,6 %. Miera nezamestnanosti by sa podľa NBS mohla znížiť k hranici 7,3 % koncom roka 2019.
Banková rada dnes prerokovala aktualizáciu strednodobej predikcie, ktorá vychádzala zo zverejnenej štruktúry rastu HDP v 3. štvrťroku 2016. Zohľadnený bol aj aktuálny vývoj domácich a zahraničných mesačných ukazovateľov, ako aj predpokladov vývoja cien komodít a výmenného kurzu.

Súvisiace články

Aktuálne správy