Inflácia v Španielsku v januári zrýchlila a dosiahla až 3 %

Inflácia v Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa tento mesiac zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň od októbra 2014. Naznačili to predbežné údaje štatistického úradu INE. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Konkrétne, podľa prvého odhadu INE sa medziročná miera inflácie v Španielsku v januári zvýšila až o 3 % po 1,6-% náraste v decembri. Analytici pritom očakávali, že stúpne menej, a to o 2,4 %. Európska centrálna banka pritom garantuje cenovú stabilitu pri inflácii na úrovni 2 %.
Januárová miera inflácie v Španielsku je najvyššia od októbra 2014, keď dosiahla 3,5 %. Dôvodom jej zrýchlenia bolo najmä zdraženie elektriny a pohonných látok.
V medzimesačnom porovnaní však ceny tovarov a služieb v Španielsku v januári klesli o 0,6 %. To je zmena oproti decembru, keď sa zvýšili o 0,6 %. Analytici však očakávali horší výsledok, a to medzimesačné zníženie spotrebiteľských cien v januári o 1,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Španielska v januári zvýšil medziročne o 3 % a medzimesačne klesol o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy