Hospodárstvo USA rástlo najrýchlejšie za dva roky

Počas júla až septembra americká ekonomika medziročne posilnila o 3,2 percenta.

Ekonomika USA v treťom kvartáli rástla najrýchlejším tempom za dva roky. Americké ministerstvo obchodu v utorok informovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny počas júla až septembra medziročne vzrástol o 3,2 percenta. Hospodárstvo USA tak posilnilo výraznejšie, ako naznačoval predošlý odhad, z ktorého vyplývalo, že HDP sa medziročne zväčšil o 2,9 percenta. Revidované údaje ukázali, že spotrebiteľské výdavky boli silnejšie, ako sa prvýkrát odhadovalo.

Podľa druhého odhadu sa spotrebiteľské výdavky v USA v treťom kvartáli medziročne zväčšili o 2,8 percenta. Z prvého odhadu vyplývalo, že vzrástli o 2,1 percenta. Ďalšou silnou stránkou americkej ekonomiky v treťom štvrťroku bol export, ktorý posilnil o 10,1 percenta. Investície v americkej ekonomike však počas júla až septembra medziročne stúpli iba o 0,1 percenta. Vládne výdavky sa počas tretieho štvrťroka zväčšili tiež mierne, a to o 0,2 percenta, keďže vzrástli na federálnej úrovni, ale znížili sa na úrovni štátov.

Medziročný rast americkej ekonomiky v treťom kvartáli o 3,2 percenta bol najsilnejší od tretieho štvrťroka 2014, kedy hospodárstvo USA vzrástlo o 5 percent. Nepredpokladá sa však, že takýto rýchly rast pretrvá. Analytici odhadujú, že za záverečný kvartál tohto roka ekonomika USA vykáže rast o 2 percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy