EPH pripravuje žalobu voči Slovensku kvôli odvodu regulovaných firiem

Česká skupina EPH z portfólia milionára Daniela Křetínského pripravuje žalobu voči Slovenskej republike. Dôvodom je predĺženie a zvýšenie špeciálneho odvodu pre regulované subjekty, ktoré minulý týždeň schválil parlament. Informovali o tom v dnešnom vydaní Hospodárske noviny (HN).
„Právnici EPH analyzujú parlamentom schválený zákon, aby boli pripravení podať kompetentné podanie ako na súd, tak aj na medzinárodnú arbitráž,“ uviedol pre HN hovorca holdingu Daniel Častvaj. Špeciálnu daň chcú napadnúť na súde čo najskôr po tom, ako vstúpi do platnosti, čo bude v januári budúceho roka.
Osobitný poplatok pre firmy, ktoré pôsobia v regulovaných odvetviach, zaviedla ešte druhá vláda Roberta Fica. Išlo o opatrenie, ktoré malo pomôcť zvládnuť krízu. Vláda vtedy sľúbila, že nebude platiť dlhšie ako do konca tohto roka. Poslanci však teraz schválili predĺženie a zároveň zdvojnásobenie odvodu do roku 2021, pripomína denník.
EPH sa chce podľa novín vo svojej žalobe odvolať na medzinárodnú zmluvu o ochrane investícií, ktorú podľa neho štát porušil práve tým, že pri odvode nedodržal svoj pôvodný sľub. Holding má na Slovensku podiel vo viacerých významných firmách, ako napríklad Eustream, SPP-Distribúcia, Stredoslovenská energetika či Slovenské elektrárne.
Nemusí pritom ísť o jedinú spoločnosť, ktorá bude takto postupovať. „Samozrejme, platný zákon budeme rešpektovať, avšak zvažujeme aj možné právne kroky,“ uviedol pre HN generálny riaditeľ O2 Peter Gažík.

Súvisiace články

Aktuálne správy