Pokles výdavkov japonských domácností sa zmiernil, nezamestnanosť stagnuje

Výdavky japonských domácností klesli v októbri už ôsmy mesiac po sebe, tempo poklesu sa ale v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci zmiernilo. Nezamestnanosť sa udržala na nízkej úrovni, situácia na pracovnom trhu však stále nie je ideálna. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Japonské ministerstvo vnútorných záležitostí oznámilo, že výdavky japonských domácností klesli v októbri medziročne o 0,4 % po 2,1-% poklese v septembri. Výsledok bol omnoho lepší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov, ktorí počítali so zmiernením poklesu na 1 %. Medzimesačne sa spotrebiteľské výdavky znížili o 1 %.
Okrem toho ministerstvo oznámilo, že miera nezamestnanosti zotrvala v októbri na 3-% úrovni. Nezamestnanosť sa tak drží na nízkych hodnotách, napriek tomu ale neodráža celkový stav pracovného trhu. Dlhodobým problémom je nestabilná forma zamestnávania, najmä v prípade žien a mladých ľudí. Podobne ako v septembri, aj v októbri sa podiel dočasne zamestnaných a ľudí na čiastočný pracovný úväzok pohyboval okolo 37 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy