Britská ekonomika v 3. kvartáli vzrástla o 0,5 %

Tempo rastu britskej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalilo v súlade s predpokladmi. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za tri mesiace od júla do septembra medzikvartálne stúpol o 0,5 % po 0,7-% expanzii v predchádzajúcom štvrťroku, uviedol britský štatistický úrad ONS a potvrdil svoj prvý odhad z 27. októbra. To bolo už pätnáste medzikvartálne zvýšenie HDP po sebe. Britská ekonomika nepretržite rastie od prvých troch mesiacov 2013.
V medziročnom porovnaní britský HDP v 3. kvartáli vzrástol o 2,3 %. To je takisto v súlade s prvým odhadom štatistikov.
Britské firmy aj napriek neistote spojenej s brexitom zvýšili investície viac, než sa očakávalo. Firemné investície medzikvartálne stúpli o 0,9 %.
Hlasovanie Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) však zhoršilo vyhliadky britskej ekonomiky. Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (Office for Budget Responsibility, OBR) v tomto roku ešte počíta so zvýšením HDP o 2,1 %. Tempo rastu by sa však v budúcom roku malo spomaliť na 1,4 %. Vláda plánuje preto prijať stimulačné opatrenia. V najbližších 5 rokoch chce do dopravnej infraštruktúry a výstavby domov investovať 23 miliárd GBP (27,12 miliardy eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy